EKSPERT ZIJAD KRNJIĆ ODGOVORIO PREMIJERU VIŠKOVIĆU: "Od akumuliranih 260 miliona KM, RS-u ne pripada ni jedna marka već mora vratiti 65 miliona KM!"

"A jedini ispravan i provodiv kriterij za raspodjelu je učešće u krajnjoj potrošnji, kako se dijeli i PDV. Po tom kriteriju od do sada akumuliranih 260 miliona KM, RS-u ne pripada ništa, čak treba vratiti Federaciji BiH oko 65 miliona KM!"

  • Ekonomija

  • 07. Jun. 2024  07. Jun. 2024

  • 0

Federalni član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivaje, iz reda eksperata, Zijad Krnjić, reagirao je na današnju tvrdnju premijera Radovana Viškovića da RS-u pripada više od 100 miliona KM od akciza za gorivo. Krnjić tvrdi suprotno: RS-u ne pripada ni jedna marka od akumuliranih 260 miliona KM, već RS duguje Federaciji BiH 65 miliona KM!

Podsjećamo, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković kazao je danas da usvajanje budžeta institucija BiH ne koči RS nego Federacija BiH te da prije glasanja o budžetu treba deblokirati i raspodijeliti sredstva prikupljena od putarine.

"Republika Srpska je još krajem decembra prošle godine glasala za usvajanje budžeta, ali to sada koči Federacija BiH, jer je preduslov, koji treba ispuniti prije nego što budžet dođe pred Savjet ministara na usvajanje, bio da se raspodjele blokirana sredstva na nivou BiH", pojasnio je Višković.

Višković je napomenuo da sredstva od akciza na gorivo iznose oko 260 miliona KM, te da su to sredstva za puteve i auto-puteve u oba entiteta.

"Od 260 miliona, Republika Srpska bi trebala da dobije više od 100 miliona i to je bilo čak i dogovoreno, odnosno da koeficijenti preraspodjele umjesto 61 i 39 budu 64 i 36 za FBiH i RS, ali to još nije realizovano", rekao je Višković.

S tom kalkulacijom premijera Viškovića ne slaže se Zijad Krnjić, član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, iz reda eksperata.

Krnjić pretpostavlja da premijer Višković nije dobro informiran o raspodjeli akumuliranih sredstava od putarine.

"Odlukom Upravnog odbora iz 2009. godine, ustanovljeni su privremeni koeficijenti za raspodjelu putarina u omjeru 59:39:2 posto (FBiH, RS, Brčko Distrikt), s time da se tako dijeli 90% prikupljenih sredstava, a 10% ostaje za poravnanje, kada se utvrde konačni koeficijenti. U međuvremenu, pa i danas, se prikupljena putarina, redovno raspoređuje entitetima i Brčko Distriktu. 

UO je formirao komisiju za izradu nove metodologije za raspodjelu, koja je bezuspješno radila tokom posljednjih 4-5 godina. Obzirom da su privremeni koeficijenti značajno lošiji po FBiH, nije teško pogoditi kome je bilo u interesu da se ne usaglasi nova metodologija", konstatira Krnjić za Slobodnu Bosnu. 

Krnjić tvrdi da su u međuvremenu prethodni sazivi UO od 2011. do 2018. godine u četiri navrata donosili nezakonite odluke o novim privremenim raspodjelama do tada akumuliranih sredstava, koja su, kao što je osnovnom odlukom iz 2009. godine utvrđeno, namijenjena za poravnanje, a ne za nova privremena dijeljenja. Tako je podijeljeno oko 73 miliona KM sredstava koja su namijenjana za poravnanje.

"Kao što je premijer Višković ispravno kazao, na računu UIO je akumulirano oko 260 miliona KM, ali se ta sredstva ne mogu dijeliti prije nego se usvoji nova metodologija.

A jedini ispravan i provodiv kriterij za raspodjelu je učešće u krajnjoj potrošnji, kako se dijeli i PDV. Po tom kriteriju od do sada akumuliranih 260 miliona KM, RS-u ne pripada ništa, čak treba vratiti Federaciji BiH oko 65 miliona KM!

Ne mislim da se o ovom poravnanju mogu praviti bilo kakvi dogovori, ili politički kompromisi, jer se radi o novcu koji su građani izdvojili iz svake litre kupljenog goriva. Taj se novac mora dijeliti na zakonom propisani način, a to je da svakom entitetu i pripada onoliko koliko su njegovi rezidenti uplatili", kazao je Zijad Krnjić u razgovoru za Slobodnu Bosnu.

(Samir Begović)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...