VOJNI ANALITIČAR O RATNOJ PREKRETNICI: "Zapad je odlučio upotrijebiti moć i omogućiti Ukrajini da pobijedi"

"Moramo biti spremni za rat do 2029. godine. Moramo postići odvraćanje od napada kako bismo spriječili da se dogodi najgore. Za to su ključne tri stvari: osoblje, materijal i financije. I slučaju izvanrednog stanja, trebamo mlade muškarce i žene koji mogu braniti ovu zemlju", rekao je Boris Pistorius, njemački ministar odbrane, prenosi Dnevnik.hr.

  • Evropa

  • 07. Jun. 2024  07. Jun. 2024

  • 0

Njemački Bild objavio je navodni plan vlade za slučaj da Njemačka bude napadnuta. Spominju se prebacivanje NATO trupa na istok zemlje, evakuacija velikog dijela stanovništva, pretvaranje metroa u skloništa, obavezna mobilizacija i druge radikalne mjere.

"Moramo biti spremni za rat do 2029. godine. Moramo postići odvraćanje od napada kako bismo spriječili da se dogodi najgore. Za to su ključne tri stvari: osoblje, materijal i financije. I slučaju izvanrednog stanja, trebamo mlade muškarce i žene koji mogu braniti ovu zemlju", rekao je Boris Pistorius, njemački ministar odbrane, prenosi Dnevnik.hr.

Načelnik vrhovnog NATO stožera: Želimo obraniti svaki pedalj teritorija NATO-a

Desetljećima nezamisliva retorika za Berlin. Na terenu, njemačka vojska vježba sa susjednim zemljama odbranu od upada iz Rusije ili Bjelorusije. "Mi - Njemačka, NATO, Litva i svi ostali, spremni smo. Želimo i sposobni smo obraniti svaki pedalj teritorija NATO-a", rekao je Joachim Ruhle, načelnik vrhovnog NATO stožera.

Sjeverno od Njemačke, Švedska, koja je do ruske invazije 200 godina bila vojno neutralna, sada u školama obrazuje djecu o geopolitičkim promjenama koje su dovele do priključivanja vojnom savezu. Švedska već dulje vrijeme upozorava da joj prijeti i Kremljev partner Iran, koji Rusiju obilno snabdijeva dronovima. Iranske tajne službe povezuju se sa švedskim kriminalnim organizacijama.

Rusija ekonomiju podredila vojnoj industriji

"Naše sigurnosne službe naglašavaju da su kriminalne mreže u Švedskoj posrednici koje koristi Iran. To je nešto što je Iran radio i u povijesti, pogotovo u Europi. Nije to ništa novog“, rekao je Daniel Stenling, šef švedskih kontraobavještajnih službi.

Rusija je za to vrijeme svoju ekonomiju odavno podredila vojnoj industriji, a najava epohalnog civilizacijskog sukoba sa zapadom dio je agresivne režimske propagande koja u medijskom polju Rusije jedina ima pravo postojanja.

Vojni analitičar: Zapadna Europa jedan od najdužih perioda u povijesti živi u miru

U kolikoj su mjeri najave o ratu tek dio psihološke mobilizacije građana, Dnevnik Nove TV razgovarao je s vojnim analitičarom Ivicom Mandićem. On smatra da je riječ o prekretnici, da je zapad odlučio upotrijebiti svoju moć kako bi omogućio Ukrajini da pobijedi.

"Posljedica toga jesu povećano izdvajanje za obranu, jer je u zadnjih 30 godina i nešto, od pada Berlinskog zida, izdvajanja za obranu su bila kudikamo smanjena. Vojske su došle na simboliku jer je naprosto se od Drugog svjetskog rata do dan danas Zapadna Europa, mora se priznati jedan od najdužih perioda svoje povijesti živi u miru", rekao je Mandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...