"KRAJ JEDNE ERE": Prvi rezultati evropskih izbora u Mađarskoj i loše vijesti za Viktora Orbana...

Orbanova partija Fides nije povezana ni sa jednom grupom u Evropskom parlamentu, ali se nadala da će na izborima imati koristi od porasta ekstremno desničarskog raspoloženja širom kontinenta.

  • Evropa

  • 10. Jun. 2024  

  • 0

Prvi rezultati izbora u Mađarskoj za Evropski parlament i lokalnih izbora održanih u nedjelju pokazali su znake slabosti autoritarnog premijera Viktora Orbana i njegove desničarske stranke Fides uz veliki izazov njihovoj skoro 15-godišnjoj vladavini, prenio je Mađarski servis Radija Slobodna Evropa.

Prema prvim rezultatima, Fides i njegovi saveznici imaju 44,2 posto na glasanju u Evropskom parlamentu, dok je stranka desnog centra Tisa Petra Mađara (Magyar) druga sa 30 posto. Ako se taj rezultat potvrdi, Mađar je osvojio znatno više nego što su predviđale predizborne ankete.

- Danas smo pobijedili staru opoziciju, novu opoziciju. I bez obzira kako će se opozicija zvati sljedeći put, pobijedićemo je iznova i iznova - rekao je Orban.

Izborni zvaničnici naveli su da je zabilježena rekordno visoka izlaznost veća od 57 posto.

Orbanova stranka Fides suočila se sa jednim od svojih najjačih izazova otkako je došla na vlast, pošto Mađar, advokat i nekadašnji Orbanov saveznik, stiče sve veći broj pristalica otkako je ove godine postao istaknut kritičar vlade.

Poslije zatvaranja birališta, 43-godišnji Mađar rekao je pristalicama da snažan rezultat njegove stranke označava "kraj jedne ere".

Mađar, koji je osnovao partiju Poštovanje i sloboda (Tisa), naveo je na Facebooku da je njegova stranka uvjerena da je postigla "historijski" rezultat, čak i ako nije osvojila najviše glasova.

- Vidjed ćemo historijske brojke, koje će pružiti veoma dobru osnovu za vraćanje naše domovine korak po korak, ciglu po ciglu, na sljedećim parlamentarnim izborima - rekao je on.

On je kasnije na konferenciji za novinare rekao da će Tisa prihvatiti rezultate, bez obzira koliko je "odvratno što vladajuće stranke troše desetine milijardi na propagandu".

Mađar, dugogodišnji politički insajder u stranci Fides, radio je u Ministarstvu vanjskih poslova i u stalnom predstavništvu Mađarske pri EU.

Mađarova partija se predstavila kao centristička alternativa Orbanovom neliberalnom populizmu i vjerovatno će dobiti oko sedam mjesta u parlamentu EU. 

Mađar je rekao da će se pridružiti Evropskoj narodnoj partiji (EPP) desnog centra, koja bi trebalo da bude najveća grupacija u Evropskom parlamentu.

Orbanova partija Fides nije povezana ni sa jednom grupom u Evropskom parlamentu, ali se nadala da će na izborima imati koristi od porasta ekstremno desničarskog raspoloženja širom kontinenta. Broj poslanika krajnje desnice u Evropskom parlamentu, prema prvim projekcijama, naglo je porastao.

S druge strane, predviđa se da će Fides dobiti 11 mjesta u odnosu na dosadašnjih 13, javlja Radio Slobodna Evropa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...