DODIKOV SAVJETNIK O NOVIM SANKCIJAMA: “Ako je to politika kažnjavanja povezanih lica, bojim se…”

“Ja ne želim špekulisati ko sve smeta vladi SAD i kakve su posljedice. Lično sam bio pod posrednim i neposrednim sankcijama više puta”, rekao je Tadić.

  • Politika

  • 18. Jun. 2024  

  • 0

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Ognjen Tadić, komentirao je za N1 odluku SAD-a da proširi listu sankcionisanih osoba i kompanija u Bosni i Hercegovini. Na listi se, podsjetimo, našlo sedam kompanija i dvije osobe povezane sa Dodikovim sinom Igorom.

“To je dio politike i da sada opet pričam o tome koliko su te sankcije besmislene i neprihvatljive u 21. vijeku, potrošit ćemo vrijeme. Svima je jasno da se tu radi o obračunu, lični odnosi jednog broja ljudi iz Ambasade u Sarajevu počevši od ambasadora Murphyja koji pokušava dokazati da može drugim ljudima zakomplikovati život.

Meni je interesanstnija situacija u kojoj se tretira povezanost s licima. Pitanje je može li to imati refleksiju na izborni proces RS s obzirom da mi sada imamo situaciju da SDS kojoj je zabranjeno učešće u izborima jer nema račun s obzirom da je OFAC listi, izlazi na izbore kroz drugu stranku što je tipičan primjer povezanih lica. Ja se iskreno nadam da neće zabraniti i tu organizaciju ‘SDS volja naroda’ pa da to stvori jednu krizu demokratije u RS. Ali ako je to neka politika kažnjavanja povezanih lica, bojim se da bi se to moglo odraziti na SDS”, rekao je Tadić za N1.

Poručio je kako “Bosna i Hercegovina nije 51. država SAD-a”.

“Ja ne želim špekulisati ko sve smeta vladi SAD i kakve su posljedice. Lično sam bio pod posrednim i neposrednim sankcijama više puta”, rekao je.

Na pitanje da li će SDS postojati nakon lokalnih izbora, odgovara: “Dobro sam poznavao ranije prilike u SDS i vidim da se nisu mnogo promijenili. Mogu da konstatujem i da jedinstveni SDS nije mogao da održi unutrašnje jedinstvo i koheziju, a sada će imati dvije stranke od kojih je jedna vezana za budžet NSRS i Predstavničkog doma, a druga za lokalne samouprave, ovlaštena lica, kandidate… Potrebe da se izvrši procedura prelaska strukture u jedan u drugi subjekt… Vrlo sam zabrinut za taj dio političke javnosti koji apsolutno poštujem jer smatram da svaki birač u RS mora imati politički subjekt kojeg će podržati u demokratskom društvu.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...