TRAŽE DOZVOLU ZA JOŠ JEDAN TERMINAL: Hifa-Oil razvija snažno energetsko čvorište u BiH

Riječ je o terminalima koje je ova kompanija 2020. preuzela od prijedorskog Energopetrola i terminale koje je kupila u Brezičanima kod Prijedora.

  • Ekonomija

  • 19. Jun. 2024  

  • 0

Kompanija Hifa-Oil iz Tešnja podnijela je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za terminal u Brezičanima, Prijedor, kapaciteta 15.000 tona, javlja Akta.ba.

Riječ je o terminalima koje je ova kompanija 2020. preuzela od prijedorskog Energopetrola i terminale koje je kupila u Brezičanima kod Prijedora.

Kako su ranije saopćili iz ove kompanije, ovi terminali prije kupovine nisu korišteni, te nikada nisu stavljeni u funkciju. Zbog toga su morali investirati kako bi se terminali osavremenili i osposobili za korištenje.

VEĆ ULOŽILI 10 MILIONA KM

U kompaniji Hifa-Oil su također podsjetili da su počeli investirati nedugo nakon kupovine, da su investicije intenzivirali, te da su obnovljeni željeznički kolosijeci koji su u sklopu terminala.

"Procjene su da smo u budućnosti, uz ravnomjerno korištenje ostalih vrsta transporta naftnih derivata, sve bliže transportu željeznicama i smatram da terminale koje imamo treba polako pripremati i stavljati u funkciju", izjavio je tada predsjednik uprave Hifa-Oil Grupacije Izudin Ahmetlić.

Vrijednost investicija u prvom nivou je 10 miliona KM, a planirane investicije su višestruko veće.

Hifa-Oil kroz ove investicije, kako su saopćili, razvija snažno energetsko čvorište u Bosni i Hercegovini, povezujući u cjelinu terminale sa skladišnim kapacitetima sa više 34 miliona litara u Zenici i Prijedoru, kao i terminali u Vogošći i Sarajevu.

Podsjećamo, Hifa-Oil je jedan od najvećih distributera naftnih derivata u BiH. U prošloj godini su prihodovali 761 milion KM i zaradili preko 15 miliona KM, zapošljavajući 266 radnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...