OTPUŠTEN NA KUĆNO LIJEČENJE: Supruga Noama Čomskog demantovala vijesti o smrti slavnog lingviste

Noam Chomsky će nastaviti liječenje svoje bolesti kod kuće, saopštila je brazilska bolnica koja ga je liječila

  • Svijet

  • 19. Jun. 2024  

  • 0

Intelektualac Noam Chomsky (95) jučer je napustio bolnicu u Sao Paulu, gdje je primljen nakon što je pretrpio moždani udar prije godinu dana, kako bi nastavio liječenje kod kuće.

"Beneficência Portuguesa de São Paulo obavještava da je pacijent Avram Noam Chomsky otpušten iz bolnice kako bi nastavio liječenje kod kuće", stoji u službenom medicinskom izvještaju medicinskog centra, koji pojašnjava zdravstveno stanje Chomskog, lingviste i jednog vodećih intelektualaca američke i svjetske ljevice.

Medicinski nalaz potpisuju izvršni direktor centra i kardiolog.

Čomski je u Brazilu jer je to domovina njegove supruge, lingvistice Valerije Vaseran. Prije samo nekoliko dana Folha de S. Paulo je objavio da je utjecajni mislilac hospitaliziran u medicinskom centru u Sao Paulu.

Zvanični medicinski izvještaj dolazi nakon nekoliko sati konfuzije nakon što su neki mediji objavili da je Chomsky umro. Navodna vijest se širila punom brzinom sve dok nije postala trend na X mreži. Njegova supruga je negirala da je Chomsky umro kao odgovor na upite nekoliko ljudi, uključujući Stevena Pinkera.

"Izvještaji o smrti Noama Čomskog (u sada izbrisanim Jacobin i New Statesman) bili su jako preuveličani. Imam potvrdu od Valerije, njegove supruge, da je živ i zdrav", napisao je kognitivni naučnik u X.

I Jacobin i New Statesman objavili su osmrtnice, drugu koju je potpisao Yanis Varoufakis, koji je bio grčki ministar finansija.

Čomski, američki Jevrej, je napravio revoluciju u lingvistici 1950-ih, oštar kritičar vanjske politike svoje zemlje, doživio je moždani udar prije godinu dana u Sjedinjenim Državama, gdje je živio sa suprugom. Do tada i uprkos poodmaklim godinama, još uvijek je bio aktivan u akademskim i političkim sferama. Čak je i vozio. Ali moždani udar ga je ostavio prikovan za krevet, sa ozbiljnim poteškoćama u komunikaciji. Neutvrđenog datuma, Chomsky je prebačen u Brazil na zahtjev Wassermana, koji je za transfer iznajmio privatni avion u kojem su ih pratile dvije medicinske sestre.

Prema Folhinim informacijama od prošle sedmice, Wasserman se odlučila na premještaj nakon što je zaključila da američki ljekari smatraju da je njen suprug nepopravljiv. Novine iz Sao Paula su tvrdile da Čomski svaki dan čita New York Times.

Nakon mnogo decenija predavanja na Massachusetts Institute of Technology, 2017. godine pridružio se Univerzitetu Tucson, u Arizoni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...