ALARMANTNO: Širi se nova verzija koronavirusa, odgovorna je za četvrtinu svih slučajeva…

No KP.3 je svojim mutacijama zabrinula čak i stručnjake jer se izuzetno brzo širi.

  • Zdravlje

  • 20. Jun. 2024  

  • 0

Nova varijanta COVID-a, nazvana jednostavno KP.3, postala je dominantna u SAD-u, objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Prema njihovim podacima, KP.3 je početkom juna uzrokovao četvrtinu slučajeva COVID-19, čime je nadmašio prethodnu varijantu KP.2 i JN.1, koji je kružio prošle zime.

Čini se kako virus SARS-CoV-2 i dalje mutira, pa će pojava novih varijanti biti uobičajena još neko vrijeme. Kako objašnjavaju iz CDC-a, KP.3 je dio novoidentificirane grupe varijanti nazvane FLiRT, a koje su dio linije virusa omikron. KP.3 je sličan ranije spomenutom JN.1, ali ima dvije promjene u proteinu šiljka, što mu olakšava ulazak u ljudske stanice.

No KP.3 je svojim mutacijama zabrinula čak i stručnjake jer se izuzetno brzo širi.

Dobra je vijest što, prema dosadašnjim podacima, KP.3 ne uzrokuje ozbiljnije slučajeve bolesti, a najčešći su simptomi gubitak okusa ili mirisa, temperatura, kašalj i umor. Neki mogu osjetiti glavobolju, bolove u mišićima ili razviti i upalu grla.

S obzirom na to koliko se brzo širi, stručnjaci očekuju da će se broj slučajeva COVID-19 uzrokovanih varijantom KP.3 nastaviti širiti. Ističu kako bi nova cjepiva, predviđena za kolovoz 2024., trebala štititi od varijante JN.1 i drugih varijanata iz linije FLiRT, što znači da bi se osobe koje spadaju u ugrožene skupine i dalje trebale cijepiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...