PIŠI PROPALO: U ovoj europskoj zemlji planirali su zabraniti prodaju novih benzinaca i dizelaša od sljedeće godine, a sada su odustali…

Svako ko želi kupiti automobil na benzin ili dizel i dalje će to moći učiniti.

  • Auto

  • 22. Jun. 2024  22. Jun. 2024

  • 0

Norveška je svojevremeno odlučila da će od 2025. godine biti dopuštena prodaja samo električnih automobila, ali sada političari odustaju od zabrane prodaje vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

-Još postoji grupa vozača i službi koja iz različitih razloga treba nešto drugo osim električnog automobila, kaže Øyvind Solberg Thorsen, izvršni direktor Vijeća za informiranje u udruzi Opplysningsrådet för Veitrafiken.

Norveška je svjetski lider u električnim automobilima i više od 80 posto svih novih automobila su električni. Norveškim cestama vozi više od 800.000 električnih automobila. Sada su političari prisiljeni odustati od svojih planova za zabranu, izvještava Nettavisen.

Novi norveški znakon onemogućuje uvođenje zabrane automobila na benzin i dizel. Umjesto toga planiraju se dodatni porezi na automobile s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Prema norveškim političarima, to što su prisiljeni odustati od uvođenja zabrane ne bi se trebalo smatrati neuspjehom.

Svako ko želi kupiti automobil na benzin ili dizel i dalje će to moći učiniti u Norveškoj. Nejasno je kada će zabrana biti uvedena.

Norveška udruga koja okuplja prijevoznike u cestovnom prometu, Opplysningsrådet för Veitrafiken pozdravlja odluku jer postoje grupe kojima su dizelaši i benzinci praktički nužnost.


-Teška zima pokazala je da, na primjer, vozila hitne pomoći moraju raditi po ekstremnim vremenskim uvjetima, kaže izvršni direktor Øyvind Solberg Thorsen za Nettavisen. S električnim automobilima to je teže…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...