RASTE STRAH OD ŠIRENJA KONFLIKTA: “Sukobi na izraelsko-libanonskoj granici će uzrokovati katastrofu”

Dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije u Luksemburgu, Baerbock je situaciju uz izraelsku sjevernu granicu s Libanonom nazvala “više nego zabrinjavajućom“.

  • Svijet

  • 24. Jun. 2024  24. Jun. 2024

  • 0

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upozorila je u ponedjeljak da bi "daljnja eskalacija" izraelskog sukoba s Libanonom izazvala "katastrofu" za cijeli Bliski istok.

Dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije u Luksemburgu, Baerbock je situaciju uz izraelsku sjevernu granicu s Libanonom nazvala “više nego zabrinjavajućom“.

“Daljnja eskalacija bila bi katastrofa za sve u regiji i zato je toliko važno da konačno dobijemo prekid vatre u Gazi“, rekao je Baerbock novinarima.

Izraelske snage i Hezbollah zabilježili su nagli porast u razmjeni prekogranične paljbe. Evakuacije su provedene u nekoliko sjevernih izraelskih naselja i libanonskih sela.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u intervjuu u nedjelju da je “intenzivna faza rata s Hamasom (u Gazi) pri kraju”, što je potaknulo zabrinutost da bi se izraelska vojska mogla usmjeriti prema sjeveru.

Baerbock je rekla da će ove sedmice otputovati u Izrael i Libanon. Ona bi trebala održati uvodni govor na sigurnosnoj konferenciji Herzliya u Izraelu, rekao je u petak glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova. Zatim će se sastati sa svojim izraelskim kolegom, Israelom Katzom u Jeruzalemu i premijerom palestinskih vlasti, Mohammedom Mustafom, u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Baerbock će zatim otputovati u Libanon na sastanak s libanonskim premijerom Najibom Mikatijem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...