ANTONY BLINKEN POTVRDIO: Čovjek koji je oblikovao američku politiku na Balkanu u posljednjih par godina napušta State Department

Chollet će u narednom periodu službovati u Pentagonu na osnovu odluke američkog državnog sekretara za odbranu Lloyda Austina.

  • Vijesti

  • 24. Jun. 2024  24. Jun. 2024

  • 0

Viši savjetnik američkog državnog sekterata Antonyja Blinkena Derek Chollet koji je igrao važnu ulogu u oblikovanju američke politike na Balkanu u posljednjih par godina, napustio je State Department.

To je danas potvrdio upravo Blinken.

"Protekle tri i pol godine ovisio sam o mudrim savjetima i čvrstoj ruci Dereka Cholleta u pomaganju u rješavanju najtežih problema s kojima se Sjedinjene Države suočavaju. Derek je suštinski igrač s pet alata. Tokom svoje karijere služio je na položajima u nacionalnoj sigurnosnoj zajednici i akademskoj zajednici, gradeći širinu iskustva na koje se mi ostali svakodnevno oslanjamo. Tokom svog vremena u State Departmentu preuzeo je neke od najtežih diplomatskih zadataka, od Balkana i Burme do Pakistana i Sjeverne Irske, a proteklih devet mjeseci bio je ključan za oblikovanje našeg odgovora na krizu na Bliskom istoku", naveo je Blinken.

Chollet će u narednom periodu službovati u Pentagonu na osnovu odluke američkog državnog sekretara za odbranu Lloyda Austina.

Blinken je otkrio i da će Cholleta na poziciji u State Departmentu zamijeniti Tom Sullivan, sa kojim Blinken već dugo sarađuje i sa kojim je, kako kaže, "putovao širom svijeta (...) dok smo obnavljali naše saveze i partnerstva, suočavali se s agresijom Rusije na Ukrajinu, stabilizirali naš odnos s Kinom dok smo se zalagali za Amerikance interesa i radila na izgradnji trajnog mira, sigurnosti i stabilnosti na Bliskom istoku".

Chollet je u regionu bio na meti kritika posebno zbog svoje - appeasement policy, uglavnom prema Srbiji i Vučićevom režimu. A to znači davanje ustupaka, povlađivanje, umirivanje... sve sa ciljem kako bi se izbjegla politička (pa i vojna) eskalacija. Primjeri za to su pritisak na kosovsko rukovodstvo da provedu formiranje Zajednice Srpskih opština, ali i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori gdje je omogućen jači prodor srpskih nacionalističkih partija u državne institucije.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...