AMERIČKI LIST OBJAVIO PODATKE: Saudijska Arabija će postati najveće...

Samo u 2023. Saudijska Arabija je dodijelila građevinske ugovore vrijedne više od 140 milijardi dolara, pri čemu je veliki dio ovih projekata bio koncentriran na Rijad.

  • Ekonomija

  • 26. Jun. 2024  

  • 0

Bloomberg prenosi da se Saudijska Arabija kreće ka tome da postane najveće građevinsko tržište na svijetu, s ukupnom vrijednošću građevinskih ugovora za koje se očekuje da će dostići 181,5 milijardi dolara do kraja 2028. godine

To predstavlja povećanje od otprilike 30 posto u odnosu na nivo iz 2023. godine, prema izvještaju konsultantske grupe za nekretnine Knight Frank, koji je prenio Bloomberg.

Pokretači rasta

Ovaj rast najvećim dijelom je rezultat ambiciozne inicijative Vizija 2030, koju je predstavio princ Mohammed bin Salman, a koja ima za cilj diversifikaciju ekonomije koja ovisi o nafti i reformu infrastrukture zemlje, navodi agencija.

Od pokretanja inicijative prije osam godina, Kraljevina Saudijska Arabija je pokrenula projekte vrijedne više od 1,25 triliona dolara. Ti projekti uključuju stambene objekte i nekoliko “megaprojekata” dizajniranih da transformišu ekonomiju i prilagode je rastućoj populaciji i očekivanom prilivu stranih turista.

Mohamed Nabil, regionalni partner i šef projektnih i razvojnih službi za Bliski Istok i sjevernu Afriku u Knight Franku, za Bloomberg je rekao: “Trenutno smo svjedoci povijesne transformacije u Kraljevini Saudijskoj Arabiji s građevinskim projektima koji su izvrsni u smislu obima njihovog dizajna i vrijednosti.”

Sve više ugovora o izgradnji

Samo u 2023. Saudijska Arabija je dodijelila građevinske ugovore vrijedne više od 140 milijardi dolara, pri čemu je veliki dio ovih projekata bio koncentriran na Rijad.

Glavni grad je svjedok velikog razvoja jer se priprema za organizaciju Svjetske izložbe (World Expo) 2030, a možda i Svjetskog nogometnog prvenstva 2034.

Kraljevina ima za cilj da do 2030. godine populaciju Rijada podigne na 10 miliona ljudi, prema istom izvoru, što bi povećalo potražnju za velikim infrastrukturnim i stambenim projektima.

Agencija navodi da, iako su mnogi najavljeni projekti u okviru Vizije 2030. još u realizaciji, uz smanjen obim dijela njih, tempo njihove realizacije je veoma brz kako se približava najavljeni rok 2030. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...