POPODNEVNI SAVJETI: Stolica vam može otkriti probleme sa zdravljem - obratite pažnju na ovih pet simptoma

Izgled i učestalost stolice otkrit će vam probleme u radu probavnog sustava, ali i kompletnog stanja organizma.

  • Zdravlje

  • 27. Jun. 2024  27. Jun. 2024

  • 0

Tijelo vam često daje signale da nešto nije u redu s organizmom, no mnogi često zanemaruju da osim izgleda kože ili noktiju, i izgled stolice može puno reći. 

Rad crijeva može otkriti mnogo o zdravlju, pa je zdrava probava važnija nego što mislite. Puno je faktora koji će utjecati na stolicu, poput prehrane, alkohola, stresa..., kaže Carla Oats, voditeljica centra Beauty Chef.

Pojašnjava kako su istraživanja pokazala da je pražnjenje crijeva od tri puta u danu do tri puta u tjednu odraz zdravlja probavnog sustava. 

Bristol Stool Chart, koji postoji od 1998. godine, otkriva šta stolica govori o vašem zdravlju. Napravljena je na sveučilištu Bristol gdje su znanstvenici jednostavnom tablicom opisali sedam najčešćih izgleda stolice - od zatvora do proljeva. 

Tako se “zečji izmet”, grudice koje se teško izbacuju, smatra znakom jakog zatvora, a na sedmom mjestu je tekuća stolica koja označava jak proljev. Svaki tip stolice ima svoje značenje, od premalog unosa vlakana do blagog zatvora. 

Znakovi koji otkrivaju da nešto nije u redu: 

zatvor koji se ponavlja

proljev koji se ponavlja

jaka bol u abdomenu 

stolica koja je jako neugodnog mirisa i ostaje na površini

tamna ili crvena stolica za koju nije odgovorna vaša prehrana 

Prije svega, pomoći će prehrana. Jedite hranu bogatu cjelovitim žitaricama, povrćem i voćem. Biljna prehrana ne znači jesti isključivo namirnice biljnog podrijetla, ali barem polovica vašeg tanjura trebala bi biti biljna hrana, koja nam osigurava vitamine, minerale i antioksidanse te je prepuna vlakana. 

Vlakna normaliziraju rad crijeva, povećavaju težinu i veličinu vaše stolice i omekšavaju je. Obilnu stolicu lakše je izbaciti, čime se smanjuje mogućnost zatvora. Ako imate rijetku, vodenastu stolicu, vlakna mogu pomoći u njezinu stvrdnjavanju jer apsorbiraju vodu i povećavaju masu stolice.

Namirnice za bolju probavu:

leća

chia sjemenke 

zob 

kruške

voće i povrće s korom

cjelovite žitarice

orašasti plodovi 

(Ordinacija.hr)    

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...