ANALITIČARI OBJASNILI: Zašto dolazak aviona F-16 neće tako brzo promijeniti tok rata u Ukrajini

Evo nekoliko činjenica o tome kako avioni F-16 mogu pomoći Ukrajini i koje prepreke još uvijek stoje na putu efikasnog raspoređivanja:

  • Evropa

  • 27. Jun. 2024  

  • 0

Otprilike dvije godine nakon što je Ukrajina počela da traži od saveznika borbene avione F-16 za borbu protiv ruskih snaga, prvi avioni bi trebali stići do sljedećeg mjeseca, piše Reuters.

Kijev je bio nezadovoljan zbog dužine procesa, od nabavke aviona koje su dizajnirale SAD do obuke ukrajinskih pilota da upravljaju njima. Rusija je imala vremena da pripremi odbranu od potencijalnih napada ovih aviona, a Ukrajina je morala da preživi sa osiromašenim zračnim snagama koje nisu ni blizu veličine i sofisticiranosti neprijateljskih snaga.

Evo nekoliko činjenica o tome kako avioni F-16 mogu pomoći Ukrajini i koje prepreke još uvijek stoje na putu efikasnog raspoređivanja:

Potencijalni učinak

Neki analitičari kažu da avioni F-16 neće sami biti prekretnica u ratu koji je počeo nvazijom Rusije u februaru 2022.

“Morali biste odvojiti simboliku od stvarnog utjecaja na bojnom polju – koji će biti koristan, ali skroman, posebno na početku“, rekao je Mark Cancian, viši savjetnik u Programu međunarodne sigurnosti u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Serhii Kuzan, predsjedavajući ukrajinskog Centra za sigurnost i saradnju, nevladine istraživačke grupe, rekao je da će biti potrebno najmanje 60 aviona za značajne operacije dok Ukrajina pokušava da potisne rusku avijaciju sa svojih granica.

Poslanica Oleksandra Ustinova, koja vodi kijevsku parlamentarnu komisiju za oružje i municiju, rekla je da će Ukrajini trebati blizu 120 ovakvih aviona da bi značajno povećala svoje vazdušne sposobnosti.

Dok piloti stiču iskustvo na ukrajinskom nebu, a vojska gradi svoju vazdušnu infrastrukturu, početne isporuke bi barem mogle pomoći Ukrajini da ojača svoj vazdušni štit, kažu stručnjaci.

“Omogućiće određeni kapacitet protivvazdušne odbrane, potencijalno pomoći i u presretanju Shaheda [dronova iranske proizvodnje] i krstarećih projektila. Iako je to veoma skup način da se to uradi, u pogledu municije“, rekao je Justin Bronk, viši naučni saradnik za vazduhoplovstvo i tehnologiju na Royal United Services Institute (RUSI).

Ukrajinska vojska je naporno radila na smanjenju prijetnje avionima F-16 posljednjih mjeseci napadajući rusku protuzračnu odbranu, kaže Kuzan.

“Formiranje bojnog polja, posebno na jugu, već je u toku. Ukrajina ima sposobnosti da sistematski udara po najistaknutijim ruskim kompleksima protivvazdušne odbrane”, rekao je on.

Međutim, Cancian iz CSIS-a je rekao da očekuje da će Ukrajina pokušati otvoriti praznine u odbrani Rusije neposredno prije planiranih napada ovim avionima, a ne mnogo unaprijed.

Piloti i održavanje

Kako navodi Reuters, obuka pilota će biti ključna.

“Možete imati mnogo brzih aviona, ali ako oni nemaju efikasno oružje i zračnu posadu koja bi mogla da ih koristi efikasnom taktikom, onda će oni jednostavno biti oboreni u velikom broju“, rekao je Bronk.

Vremenski okvir za obuku ukrajinskih pilota za F-16 dominirao je diskusijama o isporukama i obećanjima o isporuci više od 70 ovakvih aviona.

Do kraja 2024. Ukrajina očekuje da će imati najmanje 20 pilota spremnih za letenje F-16, rekla je Ustinova.

“Teško je tražiti više aviona kada nemate ljude koji će njima upravljati“, rekla je ona, dodajući da će Ukrajina u početku imati više aviona F-16 nego kvalifikovanih pilota.

“Čekanje u redu 10 godina prije nego što naši piloti budu obučeni nije u redu“, dodala je.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva odbio je da komentariše.

Američki zvaničnici uputili su pitanja o obuci Ukrajini i istakli da se piloti mogu obučavati i u Evropi. Međutim, Bronk je rekao da su kapaciteti NATO-a već rastegnuti.

Dodao je da je održavanje aviona još hitniji izazov od obuke pilota, te da će se većina popravki i održavanja morati obaviti unutar Ukrajine i da će se vjerovatno morati oslonjati na strane izvođače koji poznaju avion.

Prijetnje za zračne baze

Rusija je već intenzivirala svoje napade na infrastrukturu koja bi se mogla koristiti za održavanje i raspoređivanje F-16, kažu neki stručnjaci.

“Rusija svakog dana gađa sve aerodrome, potencijalne baze za F-16, uključujući pokušaje da se ošteti uzletište i infrastruktura. Ovi napadi nisu prestajali barem u posljednja dva mjeseca“, rekao je Kuzan.

Mete će postati još vrijednije kada stignu avioni, piloti i timovi za održavanje. Ovo će vjerovatno primorati Ukrajinu da instalira protivraketnu odbranu kako bi ih zaštitila, iako joj nedostaje i sistema protivvazdušne odbrane i municije.

“Moramo prihvatiti činjenicu da će aerodromi biti dobro zaštićeni kada bi civilni objekti mogli biti napadnuti“, rekao je Kuzan i dodao da će svakoj bazi trebati najmanje dvije baterije za Patriot i dvije za NASAMS bi je osigurale.

“Čim mi mi izgradimo svoje zračne sposobnosti potisnut ćemo njihove avione nazad i teror će prestati. Ali ovih par mjeseci će biti zaista teško“, dodao je Kuzan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...