CNN EKSKLUZIVNO JAVLJA: Uzbune u američkim bazama u Europi, vojska u stanju pojačane pripravnosti...

Jedan od američkih zvaničnika, koji je stacioniran u bazi u Europi, rekao je za CNN da ovu razinu prijetnje nisu vidjeli "najmanje 10 godina" i rekao da to obično znači da je vojska primila "aktivnu-pouzdanu prijetnju".

  • Evropa

  • 01. Jul. 2024  

  • 0

Nekoliko američkih vojnih baza širom Europe proglasilo je uzbunu i nalazi se u stanju povećane pripravnosti.

Razina uzbune dignuta je na drugu najvišu zbog terorističkog napada koji bi mogao ciljati američko vojno osoblje i objekte, piše CNN riječi dvojice američkih zvaničnika.

Baze, uključujući garnizon američke vojske u Stuttgartu u Njemačkoj, gdje je sjedište američke Europske komande, podigle su u nedjelju razinu pripravnosti na stanje zaštite snaga "Charlie", rekli su zvaničnici.

Taj se status "primjenjuje kada se dogodi incident ili se primi obavještajni podatak koji ukazuje na neki oblik terorističke akcije ili ciljanja na osoblje ili objekte", pravilo je američke vojske.

Glasnogovornik američke komande za Europu Dan Day odbio je komentirati povećanu razinu pripravnosti.

Jedan od američkih zvaničnika, koji je stacioniran u bazi u Europi, rekao je za CNN da ovu razinu prijetnje nisu vidjeli "najmanje 10 godina" i rekao da to obično znači da je vojska primila "aktivnu-pouzdanu prijetnju".

Nije jasno koji su obavještajni podaci pokrenuli pojačanu sigurnost ali, piše CNN, evropski zvaničnici danima upozoravaju na potencijalnu terorističku prijetnju na kontinentu, posebno uoči Olimpijskih igara u Parizu u julu i tokom aktualnog Europskog prvenstva u Njemačkoj.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...