ZA ONE KOJI PATE OD NESANICE NA DDMORU: Kako lakše zaspati u novim okruženjima tokom putovanja?

Izdvojili smo nekoliko metoda koje će vam pomoći da se što prije prilagodite svom novom okruženju i lakše utonete u san.

  • Zdravlje

  • 27. Jun. 2024  27. Jun. 2024

  • 0

Promjene u okruženju, vremenskoj zoni i rasporedu namještaja ili tvrdoći madraca, mogu poremetiti san i uzrokovati da se tokom putovanja osjećamo umorno.

Izdvojili smo nekoliko metoda koje će vam pomoći da se što prije prilagodite svom novom okruženju i lakše utonete u san.

Blokirajte svjetlost

Blokirajte svjetlost: U novom okruženju, obično u turističkim mjestima osvjetljenje je jače pa će vam smetati, takođe i pun mjesec mnogima pravi probleme.  Koristite masku za spavanje kako biste stvorili potpuni mrak.
Iskoristite dnevnu svjetlost: Provodite vrijeme napolju tokom dana kako biste regulisali svoj cirkadijalni ritam. Sunčeva svjetlost pomaže tijelu da razlikuje dan od noći i podstiče proizvodnju melatonina, hormona sna. Dakle za zdrav san potrebno vam je i jedno i drugo. Boravak na svjetlosti i sprječavanje da vam upravo ona pokvari san.

Tišina ili umirujuća muzika

Buka saobraćaja, klima uređaja ili glasni susjedi mogu vas buditi tokom noći i poremetiti vam san. Koristite čepiće za uši ili aplikacije sa umirujućim zvukovima kako biste blokirali neželjenu buku. Ako vam potpuna tišina smeta, isprobajte aplikacije sa zvucima prirode i ambijentalnom muzikom.

Pronađite savršenu temperaturu prostorije

Ohladite sobu: Idealna temperatura za spavanje je između 16-19°C. Ako je soba pretopla, koristite klima uređaj, ventilator ili otvorite prozor.

Ritual prije spavanja: Dajte tijelu signale da je vrijeme za odmor

Izbegavajte stimulativne aktivnosti kao što je gledanje televizije ili rada na računaru prije spavanja. Umjesto toga, čitajte knjigu, slušajte opuštajuću muziku, meditirajte ili se okupajte u toploj vodi.

Udobnost: Vaš madrac vam mora odgovarati. Ako vam nije po volji, stavite dodatno ćebe ili jastuk kako bi ga prilagodili svojim potrebama.

Ishrana i hidratacija: Gorivo za dobar san

Lagana večera: Izbjegavajte tešku ili začinjenu hranu prije spavanja. Pojedite lagan obrok bogat proteinima i složenim ugljenim hidratima. Pijte dovoljno vode tokom dana, ali smanjite unos tečnosti prije spavanja kako biste izbegli česta buđenja zbog odlaska u toalet.

Biljke i suplementi za opuštanje i lagan san

Čajevi od kamilice, lavande ili valerijane mogu pomoći u opuštanju i poboljšanju sna.
Melatonin: Ovaj hormon može pomoći u regulisanju ciklusa spavanja, posebno ako putujete kroz različite vremenske zone. Konsultujte se sa ljekarom prije nego što počnete da uzimate melatonin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...