NAKON BIDENOVOG FIJASKA: Pola Amerike zaziva pomoć ovog čovjeka...

Jedan od najpoznatijih svjetskih medija opisao ga je kao "progresivnog političara u usponu, s bogatim iskustvom u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, te spremnog da se direktno suprotstavi republikanskoj politici i Trumpu".

  • Svijet

  • 28. Jun. 2024  

  • 0

Nakon groznog nastupa Joea Bidena u sučeljavanju s Donaldom Trumpom, među pobornicima Demokratske stranke ponovo se govori o Gavinu Newsomu, guverneru Kalifornije. Newsom je energični 57-godišnjak izrazito liberalnih stajališta - zagovara pravo na abortus, upozorava na klimatske promjene, podržava istospolne brakove, a moratorij na smrtne kazne je uveo "jer su dokaz rasne diskriminacije". Irskog je porijekla i katolik.

The Guardian je u novembru predvidio da bi jedan od najjačih kandidata za predsjednika SAD-a 2024. "mogao biti onaj koji još nije u utrci", uz dodatak da je "sve više dokaza da Newsom, karizmatični i energični demokratski guverner Kalifornije, vodi nešto poput kampanje u sjeni za Bidena i spreman je uskočiti ako, ili kada, sadašnji predsjednik ispadne iz utrke". Jedan od najpoznatijih svjetskih medija opisao ga je kao "progresivnog političara u usponu, s bogatim iskustvom u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, te spremnog da se direktno suprotstavi republikanskoj politici i Trumpu".

U četvrtak je Newsom čvrsto podržao Bidena. "Nikada neću okrenuti leđa predsjedniku Bidenu...", naveo je.

imageGavin Newsom (Foto: Andrew Harnik/getty Images/profimedia)

Svega tri dana ranije, Newsom je na kanalima društvenih medija objavio unaprijed snimljeni govor. Okružen američkim i kalifornijskim zastavama, demokratski guverner je upozorio da su kalifornijski način života napale sila kojima prijete raznolikost, pluralizam i inovativni duh države. Ali ni Newsomova popularnost nije visoka. Novo istraživanje Kalifornijskog instituta za javnu politiku ovog je mjeseca pokazalo da samo 44 posto ispitanika odobrava njegova postignuća, dok ih 54 posto ne odobrava, što je najlošija ocjena koju je dobio otkako je 2019. preuzeo dužnost.

U februaru je L.A. Times objavio da je Newsom pokrenuo kampanju u više saveznih država da bi spriječio namjeru republikanaca da zabrane putovanja na abortuse u druge savezne države. Usto je posljednjih mjeseci putovao u Južnu Karolinu, Minnesotu i Idaho, a prve dvije države spadaju među najvažnije ako demokrati žele pobjedu protiv Trumpa. U oktobru je posjetio Izrael i sastao se s Netanyahuom, a u novembru je, nakon Hong Konga, otišao u Kinu, gdje je razgovarao s predsjednikom Xi Jinpingom pa poručio da "SAD i Kina trebaju sarađivati umjesto da se sukobljavaju". Iako se cijelo vrijeme kleo na vjernost Bidenu, zašto bi guverner Kalifornije trošio novac u drugim saveznim državama i susretao se sa svjetskim liderima ako nije računao da će se na kraju otvoriti prostor da postane kandidat za predsjednika?

imageGavin Newsom (Foto: Andrew Harnik/Getty Images Via Afp)

Newsomov problem je taj što je od rođenja član američke elite, što odbija mnoge glasače. Otac mu je bio poznati sudija i advokat, neki od predaka uspješni ljekari, a njegovo trenutno bogatstvo procjenjuje se na 42 miliona dolara.

Osim toga, nedavna anketa pokazala je da 50 posto odraslih Amerikanaca - uključujući 30 posto demokrata - vjeruje da je Kalifornija previše liberalna. Anketa je otkrila oštre razlike u tome kako Kalifornijci i ljudi u drugim državama gledaju na pitanja kao što su klima, rasa i spol. Gotovo polovina stanovnika Kalifornije kaže da bi abortus trebao biti legalan u svim slučajevima, u usporedbi sa samo četvrtinom odraslih u cijeloj zemlji. Ista je anketa pokazala da Newsoma pozitivno gleda oko trećina Amerikanaca, negativno druga trećina te da ga svi ostali ne poznaju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...