Evropa
RUSI POSLALI NAPADAČKE PODMORNICE NA SAM PRAG NATO-a: U pitanju je nešto zabrinjavajuće
Prije 6h0
Ključ svega je ravnoteža - hrskava kora upotpunjuje se s kremastim nadjevom, koji je savršen spoj slatkog i kiselkastog. Priprema se svodi na nekoliko sastojaka i posebnu tehniku kako bi se osiguralo da kora ostane hrskava.
Gastro
29. Jun. 2024 29. Jun. 2024
0
Donosimo pravo osvježenje za sve ljubitelje laganih i sočnih deserata. Pita od limete pravo je ljetno osvježenje. Ne zahtijeva puno vremena, priprema je jednostavna i sve je gotovo za pola sata.
Ključ svega je ravnoteža - hrskava kora upotpunjuje se s kremastim nadjevom, koji je savršen spoj slatkog i kiselkastog. Priprema se svodi na nekoliko sastojaka i posebnu tehniku kako bi se osiguralo da kora ostane hrskava.
Naime, kora se peče "naslijepo", što znači da se prvo kratko peče sama prije nego se doda nadjev. To osigurava da kora ostane hrskava i ne upije vlagu iz nadjeva, prenosi Slobodna Dalmacija
Također, važno je koristiti svježi sok od limete jer će nadjevu pružiti bogatiji okus u usporedbi s gotovim sokovima iz boce. Zaslađeno kondenzirano mlijeko dodat će nadjevu potrebnu slatkoću i kremoznost, stvarajući savršenu teksturu.
Najvažniji detalj, i ono što se razlikuje od ostalih recepata za ovaj popularan desert, jest kokosovo ulje. Korištenje kokosova ulja umjesto malo otopljenog maslaca za pripremu kore, piti pruža bogatiji i suptilan tropski okus, savršeno se uklapajući u ljetne menije.
Pita od limete
Sastojci:
Kora:
250 gr mljevenog keksa (petit beurre ili slično)
4 kašike kokosovog ulja
1 kašika šećera
Nadjev:
4 žumanca
400 ml kondenziranog mlijeka
150 ml soka limete (i naribana korica)
2 limete
200 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
1 kašika šećera
Priprema:
1. Mljevene kekse pomiješajte sa šećerom i otopljenim kokosovim uljem pa dobijenom smjesom obložite dno i stranice kalupa za tortu. Pecite koru 10 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.
2. Za nadjev izmiksajte žumance pa dodajte kondenzirano mlijeko i nastavite miksati. Zatim dodajte sok i koricu limete i sve skupa miješajte još nekoliko minuta. Smjesu nanesite na ispečenu koru i sve zajedno vratite u rernu na još 15 minuta.
3. Izvadite pitu, ohladite je i premažite tučenim slatkim vrhnjem ili vrhnjem za šlag kojemu ste dodali kašiku šećera. Za kraj, ukrasite pitu naribanom koricom limete.
4. Prije posluživanja pustite pitu da se dobro ohladi, a najbolje ju je ostaviti tokom noći u frižideru. Kad je spremna za kušanje, pažljivo je izvadite iz kalupa i poslužite.
Prijatno!:)
Evropa
RUSI POSLALI NAPADAČKE PODMORNICE NA SAM PRAG NATO-a: U pitanju je nešto zabrinjavajuće
Prije 6h0
Sport
DEMIRAL S DVA GOLA DONIO VELIKU RADOST: Turska izbacila Austriju i domogla se posljednje karte za četvrtfinale
Prije 6h0
Ekonomija
RADNIKU IZ ISTOČNOG SARAJEVA SE OSLADIO POSAO: Za mjesec zaradio 175 prosječnih plata u RS
Prije 6h0
Auto
TA TEŽINA NEKAD JE BILA NEZAMISLIVA: Prosječna masa novih auta porasla je za gotovo 400 kg u 7 godina. Ovo je 10 najtežih
Prije 6h0
Gastro
UKUSAN LJETNI RUČAK GOTOV ZA POLA SATA: Zapečene žute tikvice sa umakom i parmezanom
01. Jul. 20240
Gastro
APSOLUTNO AROMATIČNO: Ljetna salata s tjesteninom i pestom, napravite je po ovom receptu
30. Jun. 20240
Gastro
MALO NEOBIČNO ALI ODLIČNO: Danas pripremamo mljeveno meso s grahom i tjesteninom
01. Jul. 20240
Gastro
MEZA ZA ČISTU PETICU: Na brzinu napravite focacciu s maslinama i paradajzom i iznenadite ukućane… (VIDEO)
Prije 20h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.