DVIJE DECENIJE PROŠLE SU VEĆ: Paddy Ashdown je na današnji dan smijenio zvaničnike RS-a, tada je i počeo Dodikov uspon

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown smijenio predsjednika Skupštine RS-a Dragana Kalinića i zabranio mu javni i politički rad.

  • Sjećanje

  • 30. Jun. 2024  30. Jun. 2024

  • 0

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown smijenio predsjednika Skupštine RS-a Dragana Kalinića i zabranio mu javni i politički rad. Sa dužnosti u RS-u smijenjeno je još 60 osoba zbog nesaradnje s Tribunalom u Haagu.

Ovo podsjećanje posebno je zanimljivo kada se uzmu u obzir trenutne kritike na račun međunarodne zajednice za nedjelovanje u slučaju brojnih ataka Milorada Dodika i njegovih poslušnika na državu BiH.
dije bile izbačene iz njega.

Brojni političari i analitičari pozivali su Christiana Schmidta na djelovanje pa čak i na smjenu i zabranu djelovanja pojedinim političarima u RS - prije svega Milorada Dodika.

Visoki predstavnik ima takve ovlasti, a upravo ih je pokojni Paddy Ashdown iskoristio prije tačno 20 godina kako bi smijenio one koji opstruiraju BiH.

On je tad smijenio sa funkcije predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića, zatim ministra unutrašnjih poslova Zorana Đerića, kao i 57 državnih i političkih funkcionera, direktora i administrativnih službenika.

“Smijenjen sam zbog Radovana Karadžića, a njega čuvaju Bog i anđeli”, rekao je tada Kalinić u obraćanju zastupnicima Narodne skupštine RS.

Razlog za smjenu bila je nedovoljna saradnja RS s Haaškim tribunalom zbog čega BiH nije primljena u program Partnerstvo za mir na summitu NATO-a u Istanbulu.

Na “crnu listu” dodao je još 13 imena osumnjičenih za podršku optuženima za ratne zločine, a zamrznuo bankovne račune za tri lica i 60 opštinskih odbora SDS-a, podsjećaju iz godine u godinu mediji u našoj državi.

Ashdown je tada rekao: “Mala grupa korumpiranih političara i opstrukcionista vjeruje da je pomoć Radovanu Karadžiću i drugim optuženima da izbjegnu pravdu važnija od sigurnosti i prosperiteta običnih građana.”

Ashdown, je u svom mandatu nametnuo stotine odluke među kojima i Zakon o pomilovanju, pod izgovorom da “ugrožava vladavinu prava”.

Za četiri godine nametnuo je 430 rješenja, koje su tadašnje vlasti u RS-u prozivale kao “nezakonite i neustavne".

U samo jednom julskom danu 2004. smijenio je 59 srpskih zvaničnika koji su na funkcije došli na održanim izborima.

Zanimljivo je da je smjenama tadašnjih visokih funkcionera RS i SDS-a, sadašnji predsjednik tog bh. entiteta počeo svoj politički uspon, podsjetio je.

Paddy Ashdown preminuo je 2018. godine. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...