JEDNO ZAŠTO, JEDNO ZATO: Stigao odgovor svima koji su se žalili da je novi BMW M5 pretežak

Bez hibridne tehnologije, novi M5 bi težio oko 2041 kg. I dalje težak, ali puno bliže svojoj konkurenciji.

  • Auto

  • 30. Jun. 2024  

  • 0

Novi BMW M5 je stigao i izuzetno je težak. Automobil je prema podacima proizvođača težak 2444 kg, što je 463 kg više od prethodnika. Prema riječima šefa BMW M Franka van Meela, većina te dodatne težine dolazi isključivo iz hibridnog sustava.

Van Meel je za Top Gear rekao da je bolje imati potpuno plug-in hibridni sustav nego normalnu hibridnu pomoć, unatoč golemoj razlici u težini.  "Nama ima smisla ići do kraja i dobiti punu prednost struje umjesto da prihvatimo nedostatke", rekao je Van Meel za Top Gear. "Da, hibridni sustav dodaje 400 kg težine, ali normalan hibridni sustav već dodaje 150-200 kg", dodao je.

Potpuno novi M5 naišao je na kritike na društvenim mrežama upravo zbog svoje težine. S gotovo dvije i pol tone teži je od auta poput Chevy Tahoea, Forda F-150 i Lucid Air Sapphirea. 

"Stavili smo na papir posljedice težine i razradili plan gdje ćemo što smjestiti kako bismo imali drugačiji okvir performansi. U motosportu se balast dodaje na pod auta kako bi se izjednačila ravnoteža performansi. Tu smo dodali naš balast, baterija je u podu s nižim težištem nego prethodni M5", objašnjava Van Meel. 

Bez hibridne tehnologije, novi M5 bi težio oko 2041 kg. I dalje težak, ali puno bliže svojoj konkurenciji. S ne-plug-in hibridnim sustavom, automobil bi težio oko 2222 kg.

Šef BMW M odjela otkrio je da je tvrtka razmatrala potpuno električni M5. No ta je ideja odbačena jer trenutna tehnologija ne može zadovoljiti trajne performanse i dug domet, šta kupci od M5 očekuju.  

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...