JEDAN OD NAJVEĆIH PISACA 20. VIJEKA: Na aukciji Kafkino pismo u kojem priznaje da više ne može pisati

Vjeruje se da je pismo napisano između aprila i juna 1920. godine u sanatoriju u Meranu, na sjeveru Italije, prema navodima aukcijske kuće Sotheby's.

  • Kultura

  • 30. Jun. 2024  

  • 0

Pismo Franza Kafke, u kojem priznaje prijatelju da više ne može pisati, nudi se na aukciji 100 godina nakon piščeve smrti, a procjenjuje se na iznos do 114.000 dolara.

Kafka, jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća, poznat po djelima "Proces" i "Preobražaj", napisao je pismo austrijskom pjesniku i izdavaču Albertu Ehrensteinu, u odgovoru na zahtjev za doprinos književnom časopisu Die Gefährten.

U pismu na jednoj stranici, napisanom na njemačkom jeziku i potpisanom „Kafka“, književnik priznaje da ništa nije napisao tri godine, prenosi Reuters.

Vjeruje se da je pismo napisano između aprila i juna 1920. godine u sanatoriju u Meranu, na sjeveru Italije, prema navodima aukcijske kuće Sotheby's. Kafki je 1917. godine dijagnosticirana tuberkuloza, koju ne spominje u pismu.

„Kad brige prodru u određene slojeve unutrašnje egzistencije, pisanje i prigovaranje očigledno prestaju. Zaista, moj otpor nije bio prejak“, piše Kafka.

Vrlo dirljivo pismo

„Radi se o vrlo dirljivom pismu napisanom pri kraju njegova života, u kojem izražava očaj u vezi s nastavkom pisanja i osjećaje […] spisateljske blokade”, rekao je Reutersu Gabriel Heaton, stručnjak za knjige i rukopise u Sothebyju.

„Fizički je bio vrlo, vrlo slab i počinjao je tu vrlo intenzivnu prepisku s Milenom (Pollakovom-Jasenskom), velikom ljubavi njegovih posljednjih godina, koja je u njemu poticala kreativnost. Iako ovdje očajava, na rubu je jednog posljednjeg naleta predivnog, predivnog pisanja“.

Kafka je nakon tog pisma napisao "Dvorac" i "Umjetnik u gladovanju". Umro je 3. juna 1924. godine, u 41. godini.

Ehrenstein je pismo poslao umjetnici Dolly Perutz. Prodaje su u koverti u kojoj ga je Ehrenstein poslao.

Sotheby's nudi pismo u okviru prodajnog ciklusa „Knjige, rukopisi i muzika od srednjeg vijeka do moderne“, na aukciji koja traje od 26. juna do 11. jula, prenosi Hina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...