ORGANIZOVANI KRIMINAL I DRUGA KRIVIČNA DJELA: "Alija Delimustafić, kao organizator i rukovodilac, i drugi članovi..."

Na suđenju Aliji Delimustafiću i ostalima, koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo pročitalo je dio optužnice u kojem se navodi da je organizovana kriminalna grupa izvlačila novac iz određenih kompanija i tako sticala protivpravnu imovinsku korist.

  • Mini market

  • 02. Jul. 2024  02. Jul. 2024

  • 0

Tužilac Mladen Jovičić pročitao je kako su od početka 2011. do kraja 2016. godine, Alija Delimustafić – kao organizator i rukovodilac – te drugi članovi grupe zaključivali fingirane notarske i ugovore o pozajmicama i vršili neutemeljene transakcije radi izvlačenja novca veće vrijednosti s računa kompanije “Central Export” iz Istočnog Sarajeva.

Tužilac je naveo da su to radili kako bi prikrili pravo porijeklo novca te da je Alija Delimustafić, kao vlasnik i direktor ove kompanije, zloupotrijebio svoje ovlasti, a u organizovanoj grupi učestvovali su još i Juso Škrijelj, Slaven Buković, Subhija Škrijelj i Elvira Kreho.

Iz optužnice je pročitao i kako je Delimustafić, posredstvom “Central Exporta”, prodavao određene nekretnine kompaniji “Tibra Pacific”, a da su nakon toga - kao organizovana grupa - neosnovano transferisali iznos od 5,8 miliona KM na račune pravnih i fizičkih lica povezanih s Delimustafićem. Na kraju su taj novac kroz različite transakcije izvlačili s ovih računa, stičući protivpravnu imovinsku korist u vidu višemilionskog iznosa gotovog novca i prava vlasništva nad određenim nekretninama.

Prema optužnici čiji su dijelovi čitani na današnjem ročištu, za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela, terete se Alija Delimustafić, Izet Musić, Zoran Lončar, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Hamdija Habul i Ševala Arnautović, te nekoliko pravnih lica.

U jednoj od tačaka optužnice navedeno je da su Delimustafić, kao organizator i rukovodilac grupe, i još deset osoba koje su bile uključene u nju - koristeći svoj društveni status i uticaj - poduzimali krivičnopravne radnje kako bi zaštitili grupu za organizovani kriminal i izbjegli krivičnu odgovornost.

Pročitano je kako je Džemal Karić, kao tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, iskoristio svoj položaj na način da je omogućio ukidanja pravosnažnih presuda protiv nekoliko članova ove grupe. Na ovaj način je grupa, dodaje se, ometala rad pravosudnih i policijskih institucija, te prikrivala dokaze i omogućavala sticanje protivpravne imovinske koristi.

Nakon kraće pauze, predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović naložio je Kantonalnom tužilaštvu da utvrdi detalje optužnice i na narednom ročištu završi njeno čitanje. Naloženo je i da na narednom ročištu pripreme čitanje optužnice protiv Hamdije Habula.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. juli. 

(Detektor) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...