ISTINA ILI ZABLUDA: Je li za nas uistinu dobar aktuelni trend na društvenim medijima u kojem influenceri dodaju sol u vodu i tvrde da...

Samo prstohvat soli trebao bi vas hidratizirati i pružiti druge dobrobiti.

  • Zdravlje

  • 02. Jul. 2024  02. Jul. 2024

  • 0

Tokom ljetnih vrućina važno je hidrirati se pravilnim unosom vode i ubacivanjem hidratantnih namirnica u svoje obroke. No, je li za nas uistinu dobar aktuelni trend na društvenim medijima u kojem influenceri dodaju sol u vodu i tvrde da im to pomaže utažiti žeđ i dulje ostati hidrirani zbog nadoknade elektrolita?

Prvo, važno je napomenuti da kada govorimo o miješanju soli u vodu, u čašu se dodaje samo mala količina soli. Samo prstohvat soli trebao bi vas hidratizirati i pružiti druge dobrobiti (trend društvenih medija predlaže korištenje keltske ili himalajske soli zbog minerala, ali ne postoji značajna nutritivna razlika između tih soli i kuhinjske soli).

Evo istine: dodavanje soli u vodu ima i prednosti i nedostatke. Ako ste posebno aktivni i puno se znojite dok vježbate, sol vam može pomoći da se brzo "obnovite". To je zato što je natrij elektrolit, mineral koji može pomoći u održavanju količine vode u vašem tijelu uravnoteženom tako da ostanete hidrirani duže vrijeme.

Međutim, iako je natrij elektrolit, vjerovatno već unosite dovoljno natrija u svojoj prehrani.

Dakle, dodavanje više natrija u vodu može izazvati negativne nuspojave ako već premašujete preporučeni dnevni unos, kao što su nadutost, glavobolje, pa čak i pogoršanje vaše žeđi, prenosi Ordinacija.hr.

Umjesto toga, pokušajte se u svom obrascu prehrane usredotočiti na unos drugih elektrolita poput kalija, magnezija i kalcija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...