JE LI DENIS BEĆIROVIĆ NAPRAVIO KARDINALNU GREŠKU: O čemu se zapravo govorilo u Italiji i šta je predsjedavajući Predsjedništva BiH zatražio od predsjednika talijanskog parlamenta...

Bećirović je to učinio tokom zvanične posjete Predsjedavajućeg Republici Italiji, koja je kako je ranije saopćeno iz Bećirovićevog kabineta prva zvanična posjeta Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Republici Italiji nakon sedamnaest godina.

  • Politika

  • 03. Jul. 2024  03. Jul. 2024

  • 0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović predložio predsjedniku Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Bećirović je to učinio tokom zvanične posjete Predsjedavajućeg Republici Italiji, koja je kako je ranije saopćeno iz Bećirovićevog kabineta prva zvanična posjeta Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Republici Italiji nakon sedamnaest godina.

Iako je niz zvaničnika Bosne i Hercegovine posjećivalo Republiku Italiju različitim povodima u ranijim godina, činjenica je ipak ono što je navedeno iz Bećirovićevog kabineta kada je riječ o zvaničnim posjetama na najvišem nivou.

Međutim, ono što čini se itkakako može biti problematično je sama Bećirovićeva inicijativa o tome da Zastupnički dom Parlamenta Republike Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, i to iz najmanje dva razloga.

Prvi, što prema saznanjima "Slobodne Bosne" ne postoji institucionalna odluka nadležnih organa države Bosne i Hercegovine (uključujući i Predsjedništvo BiH) po kojoj bi se od Republike Italije i njenog parlamentna zatražila takva podrška.

Drugo, što je u cijeloj inicijativi problematično je sama njena politička priroda. Naime, Republika Italija je temeljem rezultata referenduma o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine 9.aprila 1992, a već 1. februara 1993. uspostavljeni su diplomatski odnosi između dvije države. Stoga se postavlja pitanje zašto se sada na dnevni red ponovo stavlja pitanje priznanja kada je ono izboreno još 1992. godine!?

Pored toga kao velika dilema nameće se pitanje same opravdanosti inicijative, obzirom da je nejasno da li ona donosi više štete nego korisiti jer Bosnu i Hercegovinu vraća trideset godina nazad.

Komentar smo zatražili iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Iz Bećirovićevog kabineta kažu da je došlo do pogrešne interpretacije te kako ispada da Bećirović ne poštuje nezavisnost države, a on je, ustvari, istrajan borac za nezavisnost i suverenitet BiH.

-Denis Bećirović je tokom razgovora inicirao usvajanje posebne rezolucije u Italijanskom parlamentu, po uzoru na slične rezolucije koje su usvojile Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjeverna Irska i Savezna Republika Njemačka. Svrha te rezolucije je ubrzanje procesa EU integracija, te podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Takvu podršku Bosni i Hercegovini već su pružile mnoge države.

Podrška Republike Italije i drugih prijateljskih zemalja, posebno je važna u ovom trenutku jer je Bosna i Hercegovina suočena sa opasnim napadima na ustavni poredak. Secesionističke aktivnosti intenzivirane su u posljednjim sedmicama kroz dobijanje institucionalnog okvira putem Deklaracije Svesrpskog sabora, te destruktivnim djelovanjem predsjednika Republike srpske Milorada Dodika, kao eksponenta ruskog malignog utjecaja u Bosni i Hercegovini. Na kraju razgovora je ponovljeno da Republika Italija čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu i njen integracijski put, poručili su iz Bećirevićevog kabineta za "SB".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...