IZDRŽAO JE 11 GODINA: Prvi Afrikanac u Bundestagu se povlači iz politike zbog rasizma i prijetnji smrću

Šezdesetdvogodišnju Karamba Diaby, koji je ušao u Bundestag 2013. godine što su aktivisti za ravnopravnost hvalili kao historijski podvig, rekao je da želi da provodi više vremena sa svojom porodicom i da otvori vrata mlađim političarima.

  • Evropa

  • 03. Jul. 2024  

  • 0

Prvi poslanik rođen u Africi koji je ušao u njemački parlament najavio je da se neće kandidovati na saveznim izborima sljedeće godine, nekoliko sedmica nakon što je otkrio da prima pisma i poruke pune mržnje, uključujući rasističke uvrede i prijetnje smrću, koje su primili on i njegovo osoblje.

Šezdesetdvogodišnju Karamba Diaby, koji je ušao u Bundestag 2013. godine što su aktivisti za ravnopravnost hvalili kao historijski podvig, rekao je da želi da provodi više vremena sa svojom porodicom i da otvori vrata mlađim političarima.

Ali njegova objava dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je iznio niz poruka mržnje koje su primili on i njegovo parlamentarno osoblje.

Diaby je rekao da rasističke uvrede i prijetnje smrću “nisu glavni razlozi” za njegovu odluku, te je često naglašavao da se neće plašiti prijetnji. Ali se naveliko vjeruje je upravo to odigralo ključnu ulogu, navodi britanski Guardian.

Diaby je u intervjuima naglašavao kako je neprijateljsko raspoloženje sve rasprostranjenije u parlamentu i društvu, okrivljujući ulazak krajnje desničarske populističke AfD u Bundestag 2017.

“Od 2017. ton u njemačkom parlamentu postao je oštriji”, rekao je on za podcast Berlin Playbook novinskog magazina Politico. “Čujemo agresivne govore kolega iz AfD-a. U ovim prilozima čujemo pogrdne i uvredljive sadržaje. To je zaista potpuno nova situacija u odnosu na period između 2013. i 2017. Ovaj agresivni stil govora plodno je tlo za nasilje i agresiju na ulici.”

Diaby, iz Socijaldemokrata (SPD), ušao je u parlament zajedno sa Charlesom M Huberom, koji je za demokršćane odslužio samo jedan parlamentarni mandat. Oni su bili prvi crnci, članovi Bundestaga i njihov ulazak je pozdravljen kao revolucionaran i historijski.

Diaby, koji ima doktorat iz hemije, rođen je u Senegalu i preselio se u tadašnju Istočnu Njemačku 1985.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...