OPERACIJA VILNIUS / BOJAZAN JE POSTALA STVARNA, POGLEDAJTE ŠTA LITVANCI RADE OKO GLAVNOG GRADA: "To nam je cilj broj jedan"

Baltičke države se polako pripremaju i na najcrnji scenarij

  • Evropa

  • 03. Jul. 2024  03. Jul. 2024

  • 0

Da je panika oko ruskog upada na Baltik zaista dosegnula vrhunac pokazuje i primjer koji stiže iz Litve. Naime, kako je najavio gradonačelnik glavnog grada Vilniusa, Valdas Benkunskas, tamošnje se vlasti pripremaju uložiti novac u kupovinu "zmajevih zubiju", prepreka koje se obilato koriste u ratu u Ukrajini, a oko grada će instalirati i protutenkovske ježeve.

Kako podsjeća tamošnji portal Delfi, susjedna Latvija već je počela graditi utvrde na granici s Rusijom i Bjelorusijom. Latvijci namjeravaju u roku od pet godina stvoriti lanac uporišta duž granice, za što će potrošiti čak 303 milijuna eura. Konkretno, iskopat će protutenkovski jarak i postaviti zmajeve zube. Kako piše Delfi, fortifikacijska linija ne uključuje postavljanje mina.

"Vilnius je naš glavni grad, cilj broj jedan je da ga osiguramo", izjavio je gradonačelnik Benkunskas.

Baltik se u miru priprema za najgore. Podsjećamo da je nedavno i bivši zapovjednik kopnenih snaga Poljske Waldemar Skrzypczak rekao da Poljska i Litva trebaju izgraditi zajedničke utvrde i postaviti minska polja na granici s Rusijom i Bjelorusijom kako bi na taj način odvratili potencijalnu agresiju.

Koncem prošle godine i Estonija je postavila betonske barijere poznate kao ‘zmajevi zubi‘ na mostu u blizini graničnog prijelaza s Rusijom. Članica EU-a ovakvim potezom željela je biti spremna na ograničavanje ulazaka u zemlju iz susjedne Rusije ili sprečavanje ilegalnih migracija, ako bi to bilo potrebno.

Zmajevi zubi koristili su se i u Drugom svjetskom ratu za sprečavanje napredovanja mehaniziranih trupa.

Riječ je o kvadratnim piramidalnim fortifikacijama od betona. Ideja je bila usporiti i ‘užlijebiti‘ tenkove u ubojite zone kako bi lakše bili dostupni protutenkovskom naoružanju.

Primjerice, Ukrajina je proljetos u Dnjipropetrovskoj oblasti započela postavljanje 42.000 ‘zmajevih zuba‘ u duljini od 1000 kilometara kako bi spriječila prodor ruskih oklopnih vozila i tenkova. Nazvali su ga ‘zid smrti‘. I Rusija je pribjegla takvom rješenju kako bi zaustavila ukrajinske tenkove.

Ruski državni mediji su se početkom lipnja pohvalili da su prvi u svijetu stvorili kopneni kamikaza dron, kojega su nazvali Depeša, a osposobljen je za uništavanje neprijateljskih uporišta i vojske, ali i ‘zmajevih zuba‘. Proizveo ga je ruski gigant za proizvodnju oružja Rostec.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...