ADEMOVIĆ KRITIKOVAO BEĆIROVIĆA: "Na razgovor si trebao pozvati Heleza i Konakovića, a ne Schmidta!"

On je kritikovao člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića što je na razgovor povodom tog incidenta pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta. Bećirović je, smatra Ademović, u prvom koraku morao sazvati čelnike Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjskih poslova, kao i državnih sigurnosnih agencija BiH, i upoznati se sa situacijom i detaljima slučaja. 

  • Politika

  • 08. Jul. 2024  08. Jul. 2024

  • 1

Član rukovodstva državnog Doma naroda i potpredsjednik stranke Narod i pravda Kemal Ademović oglasio se na svom Facebook profilu povodom ulaska pripadnika Vojske Srbije na teritoriju BiH i njihovog marširanja u Prijedoru i Bratuncu.  

On je kritikovao člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića što je na razgovor povodom tog incidenta pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta. Bećirović je, smatra Ademović, u prvom koraku morao sazvati čelnike Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjskih poslova, kao i državnih sigurnosnih agencija BiH, i upoznati se sa situacijom i detaljima slučaja.   

Reakciju Ademovića prenosimo u cjelosti:   

"Ispravna je, s jedne strane, reakcija člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića povodom informacija o ulasku pripadnika Vojske Srbije u BiH, a koji traži istragu ovog incidenta. Međutim, držim da je pogrešna prva adresa kojoj se obraća. Kao član Predsjedništva s najvećim legitimitetom, u prvom koraku morao je sazvati čelnike Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjskih poslova, kao i državnih sigurnosnih agencija BiH, i upoznati se sa situacijom i detaljima slučaja.

Umjesto toga, preskakanjem nadležnih institucija i pozivom Visokom predstavniku za sastanak makar i nesvjesno pokazuje se izostanak koordinacije i institucionalnog djelovanja. Ako je i bilo propusta u procedurama, na koordinacijskom sastanku bi se brže ustanovili i pokrenuli potrebni procesi.

Od samog ulaska u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH javno upozoravam na poroznost istočne granice BiH i dekapacitiranost državne granične službe. Već duže vrijeme pokušavam organizovati sastanak ključnih političkih aktera u pogledu sigurnosne situacije i niza problema s kojim se suočavamo. Iako svi izražavaju volju i priznaju potrebu, do sastanka i uspostavljanja institucionalne koordinacije nažalost ne dolazi nego uvijek ima 'nešto preče'. Istovremeno, u medijima se daju sporadične izjave, često neutemeljene, koje su u pravilu političke naravi i nemaju mnogo veze sa realnošću.

U posljednjem slučaju, kao i drugim slučajevima koji su mu prethodili, potrebna je odgovorna koordinacija i saradnja svih aktera u sektoru sigurnosti, koji je opterećen brojnim problemima. Pun je različitih izazova, uključujući i izazove u vezi sa deklaracijom svesrpskog sabora i njenom ubrzanom implementacijom.

Istine radi važno je spomenuti da je loše stanje granične službe BiH nastalo tokom deset zadnjih godina, tako da trenutna opozicija nema moralno pravo spočitavati predmetni slučaj kao nečiji propust.

Moja je poruka svima: neka svako u okviru svojih nadležnosti radi svoj posao stručno i odgovorno, a u suočavanju s većim izazovima treba pristupati koordinirano, primarno u okviru institucija, a ne medija i ne u dnevno političkom kontekstu. Pitanje sigurnosti je isuviše ozbiljno i ne smije postati predmet politikantstva", poručio je Ademović. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...