KRALJICA LJETA: Znate li šta se događa s vašim organizmom ako svakoga dana jedete lubenicu…

Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenja ćelija.

  • Zdravlje

  • 25. Jul. 2024  

  • 0

Jedna od glavnih činjenica je da je lubenica odličan izvor antioksidansa, prvenstveno likopena koji joj daje karakterističnu crvenu boju. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenja ćelija. Poput svih fitonutrijenata, likopen štiti od nekih vrsta raka, poput raka prostate i dojke, a može pomoći i u zaštiti od srčanih bolesti. Uz lubenicu, likopenom je bogat i paradajz.

Utiče na probavu

Lubenica se sastoji uglavnom od vode, čak 92 odsto, pa konzumacija tog voća predstavlja odličan način da se hidrirate tokom vrućih ljetnjih dana. Možete je koristiti i kao užinu nakon treninga kako biste nadoknadili tečnost izgubljenu tokom vježbanja.

Sadržaj vode u lubenici pomoći će varenju jer je hidratacija vitalna za taj tjelesni proces. Inače, ako ste dehidrirani tijelo će povući sve dostupne tečnosti kako bi pomoglo kretanju hrane kroz sistem. To može dovesti do zatvora.

Ima nizak udio šećera i malo kalorija

Šoljica izrezane lubenice sadrži oko 45 kalorija i 10 g šećera. Iako šećer koji je prirodno prisutan u voću ne predstavlja zdravstveni problem, osobe koje moraju paziti na unos ugljenih hidrata bi možda ipak trebale da daju prednost nekom voću s manjim nivoom šećera.

S druge strane, lubenica ima manje šećera od mnogih vrsta voća, poput dinje, bresaka, trešanja ili jabuka.

Pomaže očuvanju krvnih sudova zdravima

Lubenica je izuzetno bogata L-citrulinom, materijom koja može da pomogne u opuštanju krvnih sudova i tako poboljša protok krvi i pomogne u boljoj kontroli krvnog pritiska. Možda ste već čuli da lubenica može da pomogne i u ublažavanju bolova u mišićima nakon intenzivnih vježbi, što je takođe posljedica djelovanja L-citrulina za koji se smatra da pomaže bržem obnavljanju i oporavku mišića. Ipak, treba imati na umu da su studije o tome bile rađene na malom uzorku i kratkog trajanja te da su rezultati bili nekonzistentni.

Na šta paziti

Kad kupujete cijelu lubenicu, operite je spolja prije nego što je razrežete na kriške jer kora može biti kontaminirana štetnim bakterijama. Ako su prisutne bakterije, nož ih može prenijeti s kore na pulpu prilikom rezanja. Takođe, pazite da uvijek za rezanje koristite čisti nož kako ne biste slučajno bakterije s nekih drugih namirnica prenijeli na lubenicu. Cijela lubenica može stajati na sobnoj temperaturi sedam do 10 dana. To važi za one koje su ubrane i zatim prevezene do trgovina, dok lubenice koje su lokalno uzgojene mogu trajati i duže. Razrezanu lubenicu valja čuvati u frižideru i treba je pojesti u roku od tri do četiri dana od dana kad ste je razrezali.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...