UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: "SDA nastupa u javnosti kao političko krilo Islamske zajednice..."

Vidović kaže da ovakav narativ ide izravno u korist SDA, koja nastoji dalje produbljivati sukob s Hrvatima.

  • Mini market

  • 09. Jul. 2024  

  • 1

Mostarski muftija, Salem ef. Dedović, na Podveležju iznad Mostara održao je politički govor u kojem je ustvrdio kako se za Bošnjake od 1992. godine do danas ništa nije promijenilo te kako je križ na Humu simbol hegemonije i ugnjetavanja. Ovim govorom ef. Dedović izazvao je revolt u Čovićevim redovima, a RTV HB, stranačko glasilo Čovićevog HDZ-a u informativnim emisijama iskoristila je priliku za oštre kritike na račun Dedovića, za ojeg kažu da je "nastavio neslavnu tradiciju Islamske zajednice koja širi netrpeljivost prema Hrvatima i Srbima u BiH u predizborne svrhe".

Politički analitičar Danijel Vidović, također blizak HDZ-u BiH, kaže kako ovo nije prvi, a vjerovatno ni zadnji put da muftija, ne samo mostarski, nego i ostali čelnici Islamske zajednice u BiH, nastupaju s političkih pozicija, prvenstveno pozicija Stranke demokratske akcije (SDA). "Tu postoji jedan odnos političke simbioze jer SDA često nastupa u javnosti kao političko krilo Islamske zajednice," kazao je Vidović.

-Mostarski muftija Dedović je u svom govoru izjavio kako Bošnjaci Mostara mogu glasati za različite stranke, ali u odnosu prema Hrvatima svi moraju isto nastupati. Križ na brdu Hum iznad Mostara nazvao je "simbolom hegemonije" i poručio da za Bošnjake nema mjesta u Hercegovini. Također je pobjedu HVO-a nad srpskim agresorom iz lipnja 1992. godine pripisao tada još uvijek nepostojećoj Armiji BiH, javlja Čovićev medij.

Vidović kaže da ovakav narativ ide izravno u korist SDA, koja nastoji dalje produbljivati sukob s Hrvatima. "SDA-u, kao stranci opterećenoj nizom afera, ne preostaje ništa drugo nego da bi te afere zamaskirala, pokušavaju skrenuti na teren dizanja nacionalnih tenzija. To se njima pokazalo kao dobitna kombinacija više puta do sada, posebno u Mostaru. U tom smislu vidim i ove posljednje istupe muftije," zaključio je Vidović.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...