KORISNI SAVJETI U PRETOPLIM DANIMA: Tačke na tijelu koje trebamo hladiti za vrijeme velikih vrućina

Postoje brojni trikovi i savjeti koji nam olakšavaju život na visokim temperaturama, a jedan od njih je stavljanje hladnog pritiska na određene tačke na tijelu.

  • Zdravlje

  • 10. Jul. 2024  10. Jul. 2024

  • 0

oplinski val je na samome vrhuncu, stoga trebamo biti oprezni. Kad tijelo proizvede previše topline ili upije previše vrućine, može doći do ozbiljnih posljedica. Zato trebamo piti dovoljno vode i izbjegavati boravak na otvorenom za vrijeme najtoplijeg doba dana.

Postoje brojni trikovi i savjeti koji nam olakšavaju život na visokim temperaturama, a jedan od njih je stavljanje hladnog pritiska na određene tačke na tijelu.

Ovaj trik brzo djeluje i spašava kad temperatura skoči na plus 40. Za stavljanje pritiska koristite led ili rashlađenu bocu vode i osjetit ćete olakšanje. Točke na koje trebate stavljati pritisak, odnosno nasloniti hladne predmete su: 

  • gležnjevi
  • iza koljena
  • zglobovi
  • mjesto savijanja lakta
  • vrat
  • sljepoočnice.     

Zašto su te tačke najbolja mjesta za brzo hlađenje?

Kada su u pitanju vrat i zglobovi, radi se o mjestima koja su pulsne tačke, odnosno područja na kojima možete osjetiti puls jer su krve žile blizu površine kože. Budući da su tako blizu, kada ih stavite u kontakt s nečim hladnim baš zbog te blizine žila brže se spušta temperatura.

Međutim, vrat i zapešća nisu jedine pulsne točne na tijelu (iako su vjerojatno najučinkovitije). I druga spomenuta mjesta također spadaju u tu kategoriju i iz istog su razloga točke pritiska.

Koju ćete tačku koristiti za rashlađivanje u određenom trenutku, ovisi o vašoj aktivnosti.

Koristite onu koja je najprikladnija u određenom trenutku.

Primjerice, ako vježbate, omotavanje vlažne trake oko zgloba, lakta ili vrata jednostavan je način da se rashladite. 

Ako se samo "kuhate" na kauču, možete staviti pritisak na gležnjeve, koljena i druge spomenute točke. S obzirom na to da se ne krećete, možete primjerice umotati kockice leda u krpu.

Što se tiče vremena - neki preporučuju da se led na spomenute točke stavlja po minutu, ali dogovora u tom pitanju nema. Vi u svakom slučaju radite ono što vam se čini ugodno.

Također, pazite da pritisak koji stavljate ipak nije prehladan (led, kako je spomenuto, omotajte u ručnik ili krpu).

Naravno, imajte na umu da to nije konačno rješenje i stopostotni lijek za vrućinu, ali je dobrodošla pomoć.

Kako si još možemo pomoći?

Osim spomenutog trika, postoje još neki načini koji nam pomažu da preživimo toplinsku udar. Hidracija organizma jest najvažnija od njih, a valja podsjetiti da bismo trebali izbjegavati i boravak na suncu od 10 pa sve do 17 sati.

Još jedan koristan savjet jest i održavanje temperature tijela. Primjerice, korisno je pokraj kreveta staviti posudu s vodom u koju možete umočiti noge ako vas vrućina probudi tokom noći.  

Izbjegavajte i direktne izvore topline, stoga nemojte paliti pećnicu ako baš ne morate, a možete koristiti i trik naših baka - kad je sunce jako, zatvorite prozore i spustite rolete, a preko noći otvorite prozore.

(Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...