PEDANTNI NIJEMCI SU IZRAČUNALI, OD NJIH SE TO I OČEKIVALO: Evo koliko goriva troši vožnja s upaljenom klimom

Sad je i to poznato.

  • Auto

  • 10. Jul. 2024  10. Jul. 2024

  • 0

Njemački autoklub (ADAC) proveo je mjerenja o tome koliko korištenje klima-uređaja u autu utječe na potrošnju goriva.

Zahvaljujući modernim kompresorima klima-uređaja, utjecaj na potrošnju goriva i dodatne troškove polako pada. Test je pokazao prosječnu dodatnu potrošnju od 10 do 15 posto, prenosi HAK Revija.

Veliki utjecaj na potrošnju goriva ima i područje na kojem vozite automobil. U gradu je povećana potrošnja za oko 20 posto, na otvorenim cestama (prosječna brzina oko 100 km/h) potrošnja raste oko šest posto, a kada automobil radi u leru, potrošnja raste za čak 70 posto.

Za nižu potrošnju goriva sustav mora regulirati unutarnju temperaturu što je neovisnije moguće, tj. u načinu rada Auto (ako imate automatski klima-uređaj). Takav način rada je mnogo bolji, utvrdio je ADAC, nego da sami određujete snagu puhanja klima-uređaja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...