TRAŽIMO SVE MOGUĆE NAČINE ZA UGODNIJI DAN: Saznajte kako se najbolje rashladiti uz pomoć kockice leda

Pritom samo pripazite da kupite kalup za dovoljno malene kockice kako bi se one mogle otopiti u ustima bez da ih morate gristi kako biste zaštitili zube. To je posebno važno ako su vam zubi i inače osjetljiviji na hladnu vodu i hranu.

  • Zdravlje

  • 11. Jul. 2024  11. Jul. 2024

  • 0

U posljednjem desetljeću uočava se trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje sveukupnog stanovništva. Trenutno svjedočimo toplinskom valu koji je postao gotovo nepodnošljiv pa tražimo sve moguće načine rashlađivanja.

Jedan od njih jeste rashlađivanje otapanjem kockice leda u ustima, što je ujedno i najjeftiniji trik za rashlađivanje.

U svakoj trgovini mješovitom robom ili onima namijenjenima kućanstvima možete kupiti kalupe za kockice leda već od jednog eura, a mogu poslužiti i plastični kalupi iz bombonijera.

Pritom samo pripazite da kupite kalup za dovoljno malene kockice kako bi se one mogle otopiti u ustima bez da ih morate gristi kako biste zaštitili zube. To je posebno važno ako su vam zubi i inače osjetljiviji na hladnu vodu i hranu.

Sporim otapanjem kockica leda u ustima dodatno se hidratizira organizam, što mu je tokom toplinskog vala i više nego potrebno. To može biti dobar trik i za rashlađivanje kod djece (starije od tri godine), a možete se poigrati i bojom za hranu bez aditiva pa u pokoju kockicu dodati šarenilo, što će im svakako biti zanimljivije. To možete pretvoriti i u igru pa, naprimjer, odrediti koliko šarenih kockica dijete treba otopiti u ustima tokom dana.

Iznimno je važno što više paziti na sebe i bližnje tokom ovih vrućina jer nepovoljno djeluju na čitav organizam te, osim što se treba što više kloniti otvorenih prostora, unošenje dovoljno vode ima ključnu ulogu.

Na vrućini se krvne žile šire, čime se snižava tlak. Mijenja se i zgrušavanje krvi pa zbog česte dehidracije dolazi do lokalne tromboze, a noge natiču jer tekućina zaostaje u donjim dijelovima tijela.

Manjak tekućine može utjecati i na funkciju bubrega i pojačano nakupljanje minerala iz urina ite prouzročiti stvaranje bubrežnih kamenaca.

Iako smo na ovim vrućinama tromiji nego inače te nam se najčešće ne da konzumirati ni hranu ni tekućinu, iznimno je važno pripaziti na to. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...