POLITIČKI ANALITIČAR ŽELJKO TRKANJEC: "Krajnje je vrijeme da žena preuzme vođenje SAD-a"

Trkanjec smatra da bi se demokrati trebali odreći Joea Bidena.

  • Svijet

  • 12. Jul. 2024  

  • 0

Zaključci NATO summita su očekivani - podrška Ukrajini i  najave nove pomoći, ali i zanimljiva zajednička vijest Njemačke i  SAD-a o razmještanju naoružanja na teritoriju Njemačke 2026. godine. Rusija to naziva povratkom u hladni rat, tenzije su visoke.

To je jedna politika koju je NATO prije nekoliko godina definirao 3D - odvraćanje, odbrana i dijalog, kazao je analitičar Željko Trkanjec, kolumnist Jutarnjeg lista za HRT.

"U zaključcima, u deklaraciji jasno stoji da je NATO i dalje otvoren za dijalog s Rusijom, ali ga Rusija odbija jer Rusija postavlja neprihvatljive uvjete za dijalog. Odvraćanje je razumljivo, dakle nitko neće napasti NATO ako postoji dovoljno snage i svjestan je da na teritoriju NATO-a je raspoređeno dovoljno naoružanja da bilo kojeg napadača dovede u pitanje hoće li ostvariti ciljeve", pojasnio je.

Oružje ide u Njemačku, gdje je raspoređeno i američko nuklearno oružje kao dio odvraćanja.

"Rusija jasno skače na zadnje noge kako bi na bilo koji način nastavila svoju retoriku koja glasi - za sve je kriv NATO, pa i za rat u Ukrajini, vjerojatno i za Gruziju, i za neke sukobe u središnjoj Aziji. Gdje god se nešto dogodilo, optužuju NATO, a ne razmišljaju o tome da je NATO vrlo jasno rekao -  da, otvoreni smo za dijalog i ono što je najvažniji dio deklaracije, to je jasna poruka Kini da pomažući Rusiji dovodi u pitanje svoje ekonomske odnose sa Zapadom", naglasio je.

Demokrati bi se trebali odreći Joea Bidena

U međuvremenu u SAD-u Biden niže gaf za gafom, donatori su se uznemirili. Analitičar Trkanjec smatra da bi se demokrati trebali odreći Joea Bidena.

"Pročitao sam da je 90 milijuna dolara novaca donatora protekla dva dana blokirano, zamrznuto. To je velik novac za bilo koju kampanju koja će se mjeriti u milijardama, ali to je desetina tih milijardi koje će se potrošiti", kazao je.

Dodao je da je problem s Bidenom bio jasan prije četiri godine kada se raspravljalo o njegovom zdravlju.

"Na njemu se vidi da je krhak. On je ipak jedan čovjek koji je proživio težak i zahtjevan život. A sada je četiri godine ga samljelo, raditi u Bijeloj kući je težak posao", rekao je.

Ipak, Biden javno ne pokazuje namjere da se povuče. Trkanjec kaže da je to razumljivo jer mora braniti sebe i da želi ostati na vlasti.

"Biden se sada bori da ostane. Vjerojatno je to želja da sačuva moć ali i strah. A ima i ljudi oko njega koji su skloni da on ostane u toj kampanji kao njihov zaštitnik", pojasnio je.

Kakva je pozicija Kamale Harris?

Analitičar dodaje da je pozicija Kamale Harris jako dobra, te da je "razbila stigmu koja je bila točna da je loše počela potpredsjednički mandat". 

"Nisu je cijenili u javnosti, izgubila se prve dvije godine, ali kasnije je počela malo dolaziti k sebi, pohvatala je konce cijele igre", rekao je.

Mnogi su govorili da je ona rezerva u slučaju da treba zamijeniti Bidena. 

"Demokrati su već napravili, što je Bidena jako pogodio, anketu kako bi ona prošla u srazu s Trumpom. I pokazuje da bi ga pobijedila. Ne jako, ali se pokazalo da bi ga pobijedila. Tako da ja mislim da ta ideja nije daleko, osobito nakon što su Nancy Pelosi, bivša predsjednica Kongresa, i Barack Obama dali do znanja da nisu skloni Bidenovoj kandidaturi", istaknuo je.

Je li SAD spreman za ženu predsjednicu? 

"Trebale su biti još 2016. da nije Trump nastupio kako je nastupio. S obzirom na to da smo već imali crnca, ne Latinoamerikanca, ali to se još čeka, mislim da je krajnje vrijeme da žena preuzme SAD. Kamala Harris je idealna prilika, jedna prava, oštra žena, bivša tužiteljica. Mislim da bi to bilo jako dobro i za SAD i za svijet", naglasio je.

Na pitanje može li još neki kandidat uskočiti u igru, Trkanjec je spomenuo još jednu ženu.

"Gretchen Whitmer, guvernerica savezne države Michigan, gdje zapravo su republikanci u pravilu na vlasti, pa bi se činilo da bi ona mogla dovući i radnike iz Michigana i dati signal ostalim republikanskim saveznim državama da podrže nju kao kandidatkinju. Bio je i Gavin Newsom koji je guverner Kalifornije, ali Kalifornija je previše demokratska, teško bi on prošao da privuče druge birače osim demokrata", ustvrdio je.

Sastanak Trumpa i Orbana

Donald Trump i Viktor Orban sastali su se i razgovarali o miru u Ukrajini.

"Napisao su da je to peta postaja njegove mirone inicijative. Kijev, Moskva, Peking, bio je i u Azerbejdžanu. Naprosto, on obožava autokrate, on se nada da će zajedno s Trumpom uspjeti pokrenuti liberalnu demokraciju, srušiti Europsku uniju u korist Rusije i u korist Kine, to je ono što je najopasnije", napomenuo je analitičar Trkanjec.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...