NANIJELI SU VELIKU ŠTETU SAMO U PRVIH DVANAEST DANA SVOG MANDATA: Moguće da se Mađarskoj oduzme predsjedavanje EU

Njemačka smatra da postoji opcija oduzimanja predsjedavanja EU od Mađarske, rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Sebastian Fischer.

  • Evropa

  • 13. Jul. 2024  13. Jul. 2024

  • 3

On je ocijenio da je Budimpešta nanijela "veliku štetu" u prvih 12 dana svog mandata.

“Da vidimo kako se nastavlja mađarsko predsjedavanje Savjetom. Sada je 12. dan i već je nanesena velika šteta”, rekao je Sebastian Fischer na konferenciji za novinare.

On je precizirao da bi mađarsko predsjedavanje moglo da bude opozvano "teoretski", slično kao što je Velika Britanija morala da se odrekne rotirajućeg šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU nakon što je napustila EU.

“Mađarski premijer Viktor Orban govori isključivo za sebe. Ovo su jednostrani koraci Mađarske, koje primjećujemo sa velikim iznenađenjem i skepsom. Oni su, takođe, u suprotnosti sa principom lojalnosti EU”, dodao je portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Orbanova posjeta Rusiji nekoliko dana nakon što je Mađarska preuzela predsjedavanje EU prošle sedmice izazvala je kritike iz Brisela.

Zvaničnici EU rekli su da Orban nije predstavljao Uniju od 27 zemalja tokom svojih putovanja. Mađarski ministar vanjskoh poslova Peter Szijjarto odbacio je kritike EU, ističući da je Mađarska nezavisna država.  

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...