PRIJE SVEGA, UKUSNE SU: Gastroenterolog tvrdi da je ovo najbolje voće za zdravlje vaših crijeva

Gastroenterolog Will Bulsiewicz tvrdi da su maline jedan od najjačih izvora vlakana važnih za zdravlje crijeva. Ali imajte na umu da maline ne bi trebale biti vaš jedini izvor vlakana.

  • Zdravlje

  • 13. Jul. 2024  13. Jul. 2024

  • 0

Gastroenterolog Will Bulsiewicz kaže da je jedna od najvažnijih navika koju bismo trebali usvojiti kako bismo poboljšali stanje svojih crijeva konzumiranje prehrane bogate povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama, zdravim mastima i proteinima.

"Veliki sam fan malina... Prije svega, jako su ukusne. Zatim, one su super bogate vlaknima. Šoljica malina ima oko 7 grama vlakana! Tu su i vitamin C i antioksidansi koji su nevjerovatno dobri za nas. Vjerovali ili ne, iako ima šećera u bobičastom voću, pokazalo se da bobičasto voće smanjuje našu vjerovatnost razvoja dijabetesa tipa 2", kaže Bulsiewicz.

Osim toga, Bulsiewicz voli to što maline imaju visok udio vlakana i nizak udio FODMAP-a, fermentirajućih oligosaharida, disaharida, monosaharida i poliola. Iako su mnoge od ovih specifičnih vrsta ugljikohidrata korisne za ljude sa zdravim crijevima, pokazalo se da pogoršavaju simptome među onima koji imaju sindrom iritabilnog crijeva (IBS).

"Drugim riječima, ako imate problema s probavom i obnavljate crijeva, trebali biste uživati u malinama", zaključuje Bulsiewicz.

Srećom, postoji mnogo načina na koje to možete učiniti pa čak i u doba godine kada svježe bobičasto voće nije u sezoni. Jednostavno dodajte smrznute maline u zdjelicu zobenih pahuljica ili smoothie.

Nutritivna vrijednost malina

Ovo su podaci o nutritivnoj vrijednosti za 1 šoljicu (123 grama) malina, prema USDA:

Kalorije: 64

Ugljikohidrati: 15 grama

Bjelančevine: 1,5 g

Vlakna: 8 g

Kalcij: 31 mg

Magnezij: 27 mg

Kalij: 186 mg

Vitamin C: 32 mg

Folat: 26 mcg

Kolin: 15 mg

Vitamin K: 10 mcg

Lutein i zeaksantin: 167 mcg

Osim što sadrže savršenu kombinaciju slatkih i trpkih okusa, maline su odličan izvor vlakana. Jedna šoljica sadrži 8 grama, što je 32% odnosno 21% RDA za većinu žena i muškaraca.

Ta 1 šoljica malina također osigurava oko 35% dnevne vrijednosti vitamina C i male količine vitamina A, tiamina, riboflavina, vitamina B6, kalcija i cinka. 

(Ordinacija.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...