PLANOVI PREMIJERKE GIORGIJE MELONI: Italijanska vlada želi preuzeti dva kultna automobilska brenda

Rim želi privući nove strane ulagače.

  • Auto

  • 13. Jul. 2024  13. Jul. 2024

  • 0

Italijanska vlada mogla bi od Stellantisa preuzeti povijesne automobilske brendove Innocenti i Autobianchi i ponuditi ih stranim kompanijama kako bi pokrenule proizvodnju u Italiji, izvijestio je dnevnik Il Sole 24 Ore, izdvojivši razgovore Rima sa skupinom kineskih proizvođača.

Ministar industrije Adolfo Urso registrirao je verzije dviju marki u domaćem uredu za patente i robne žigove, izvijestio je talijanski list, dodajući da se njihova grafika razlikuje od one koju je registrirala grupa Stellantis, izvijestio je italijanski list.

Vlada bi preuzela dva brenda na temelju zakona iz prosinca koji dopušta tu mogućnost ako ih vlasnik ne koristi više od pet godina. U pripremi je i uredba, čiji nacrt trenutno analizira revizorski sud, piše Il Sole 24 Ore.

Nakon što ih preuzme, vlada ih može ustupiti "kompanijama, uključujući i one iz inozemstva, pod uvjetom da namjeravaju ulagati u Italiji ili preseliti u Italiju proizvodne aktivnosti iz inozemstva", piše u zakonu.

Rim želi privući nove strane ulagače i upregnuti u realizaciju tog plana možda i historijske brendove, nagađa list, podsjećajući da je ministar Urso tokom posjete Pekingu razgovarao s predstavnicima BYD-a, Great Wall Motorsa i Cheryja. Ministarstvo industrije nije bilo dostupno za komentar izvještaja. Stellantis je na upit Reutersa odgovorio da je vidio medijske izvještaje, ali da ga vlada nije obavijestila o takvim planovima, prenosi Index.hr.

Innocenti se proslavio 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća proizvodnjom italijanske verzije britanskog Minija, a potom ga je preuzeo Fiat, danas u sastavu grupe Stellantis. 

Bivša Fiatova podružnica Autobianchi proizvodila je pak nešto skuplje gradske automobile, poput A112 i Y10. Neki njeni modeli dijelili su Fiatove motore sa Zastavama i Jugićima koji su se, uz Fiatovu licencu, proizvodili u bivšoj Jugoslaviji.

Vlada premijerke Giorgie Meloni u sukobu je sa Stellantisom već mjesecima, optužujući kompanijju da zanemaruje historijske proizvodne pogone u Italiji. Fiat je u četvrtak na proslavi 125. rođendana u historijskom sjedištu u Torinu predstavio model Pande koji se proizvodi u Srbiji, a među uzvanicima bio je i ministar industrije koji je ponovo pozvao kompaniju da pokrene proizvodnju u Italiji. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...