UGOVOR VRIJEDAN 900 MILIONA: Usred protesta zbog napada na Gazu, Maroko kupio špijunski satelit od Izraela

Bivši izraelski ministar odbrane tajno je otputovao u Rabat na potpisivanje ugovora vrijednog više od 900 miliona eura

  • Svijet

  • 13. Jul. 2024  13. Jul. 2024

  • 0

Marokanska vlada potpisala je ugovor s državnom kompanijom Israel Aerospace Industries (IAI) za kupovinu nove generacije špijunskog satelita Ofek-13 za iznos od oko 925 miliona eura, objavili su Izraelski i marokanski mediji u srijedu, a prema saopćenju sa berze u Tel Avivu, piše Stav.ba.

Izraelski poslovni dnevnik Calcalist otkriva da je izvršni direktor IAI-ja, bivši ministar odbrane Amir Peretz, porijeklom iz Maroka, proteklih dana tajno otputovao u Rabat kako bi potpisao ugovor koji uključuje isporuku novog obavještajnog satelita u roku od pet godina. Najava o prodaji oružja dolazi usred vala narodnih protesta protiv rata u Gazi na koje su pozvale marokanske islamističke i ljevičarske organizacije, a koji su se proširili na univerzitetske kampuse, gdje su studenti pozvani da polažu ispite noseći kufiju, tradicionalnu palestinsku marama za glavu, javlja danas El Pais.

Nakon normalizacije bilateralnih odnosa 2020. godine, u okviru takozvanog Abrahamovog sporazuma koji su sponzorirale Sjedinjene Države između jevrejske države i pet arapskih zemalja, vlade Izraela i Maroka potpisale su 2021. sporazum o vojnoj i sigurnosnoj saradnji bez presedana. U zamjenu za podržavanje zbližavanja između svoja dva strateška saveznika na oba kraja Sredozemlja, Washington je pristao priznati suverenitet Maroka nad bivšom španskom kolonijom Zapadnom Saharom, područjem koje još uvijek čeka dekolonizaciju, prema UN-u, kako bi ojačao diplomatski položak Rabata.

Najnovija verzija špijunskog satelita Ofek, koji je Izrael lansirao u orbitu u martu, koristi sistem Opsat za otkrivanje 300 ljudi i objekata s rezolucijom manjom od 50 centimetara, u poređenju sa sa promatračkim satelitima Pleiades Mohamed VI A i Mohamed VI B, koji su u marokanskoj službi od 2017. odnosno 2018. godine, a izgradile su ga francuske grupe Thalis i Airbus za oko 500 miliona eura.

Izraelski diplomata sa sjedištem u Rabatu citiran je na web-stranici medija Le 360 rekavši da "unatoč ratu protiv Hamasa, postoje sektori kao što su vodoprivreda i poljoprivreda te odbrana, u kojima bilateralna saradnja nikada nije bila prekinuta.” Cijena dionica firme IAI na berzi u Tel Avivu porasla je nakon što je objavljena vijest o "stupanju na snagu ugovora sa stranom čije ime nije objavljeno". Izraelske sigurnosne službe otkrile su hebrejskim medijima da je riječ o Maroku, te da je od IAI-ja nabavio i baterije za napredni sistem protivzračne odbrane Barak 8 u megaugovoru vrijednom oko 500 miliona dolara.

Dok marokanske vlasti sklapaju ugovore, narod protestvuje protiv napada na Gazu. Otkriće u lokalnim marokanskim medijima da se izraelski ratni brod zaustavio u luci Tangier Med početkom juna izazvalo je optužbe za “sudjelovanje u genocidu” od strane Marokanskog fronta za podršku Palestini i protiv normalizacije odnosa sa jevrejskom državom koja okuplja dvadesetak lijevih stranaka, sindikata i udruženja te povremeno poziva na proteste.

Ove su se godine studenti univerziteta mobilisali u Maroku, nakon protesta u američkim i evropskim kampusima protiv rata u Gazi. Održane su brojne demonstracije i okupljanja u glavnim središtima Rabatu, Casablanci i Tangeru, ali i u novim elitnim kampusima kao što je Veleuniverzitet Mohammed VI u Bengueriru (jug), gdje studira prijestolonasljednik Moulay Hassan. Ovaj univerzitet ima sporazume o saradnji s osam izraelskih centara, uključujući Hebrejski univerzitet u Jeruzalemu i Technion u Haifi, za koje studenti traže da ih se poništi u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi.

Marokanska vlada odobrila je prošli mjesec na Vijeću ministara kojim je predsjedao Mohammed VI. stvaranje dviju vojnih industrijskih zona koje će se usredotočiti na razvoj ulaganja povezanih s odbranom i sigurnošću, uključujući proizvodnju oružja i municije. Izraelska kompanija Bluebird Aerosystems najavila je 13. aprila otvaranje tvornice bespilotnih letjelica u Maroku, koja će u skoroj budućnosti početi s radom, ne navodeći gdje se nalazi. Izvještaj Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) pokazuje da je između 2019. i 2023. Izrael bio treći najveći izvoznik oružja u Maroko, nakon Sjedinjenih Država i Francuske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...