NAJLJEPŠA ZAVIDOVIĆKA PRIČA: Spomenik prirode Tajan očarava prekrasnim prizorima

Dvanaest kilometara od izletišta Kamenica nalazi se jedan od najljepših kanjona u Bosni i Hercegovini – jezero Mašica. Svake godine sve veći broj turista posjeti područje ovog parka prirode, koji nudi različite vrste atrakcija.

  • Šareni svijet

  • 13. Jul. 2024  

  • 0

U Bosni i Hercegovini svaki grad priča svoju priču, pa tako i grad Zavidovići. Jedan od simbola grada i najmlađih spomenika prirode Tajan ima niz makadamskih staza i prirodne ljepote koje vode do izletišta Kamenica i Jezera Mašica. Prema riječima posjetilaca, ovaj spomenik prirode jedan je od najljepših prirodnih atrakcija u našoj zemlji.

Spomenik prirode Tajan je područje bogato čistim vodenim tokovima, kanjonima, prirodnim kamenim mostovima, speleološkim objektima i vodopadima. Jedno od najposjećenijih dijelova ovog spomenika je Kamenica, poznato izletište, smješteno u prirodnom ambijentu, koje je idealno za porodični odmor i rekreaciju.

Dvanaest kilometara od izletišta Kamenica nalazi se jedan od najljepših kanjona u Bosni i Hercegovini – jezero Mašica. Svake godine sve veći broj turista posjeti područje ovog parka prirode, koji nudi različite vrste atrakcija.

ADMIR BAJRAKTAREVIĆ, predsjednik Sportsko-naučnog kluba "Atom“

"U samom području spomenika prirode, rubnim područijima, skijanje na Ponijerima imamo ski-lift i taj neki zimski turizam, do rijeke Gostović i njenih pritoka gdje ljeti možete upražnjavati razne aktivnosti, jezero Mašica, brdski biciklizam isto dosta razvijen, idealni su uslovi, više od 10 godina, markirali, obilježili planinarskih biciklističkih staza."

BESIM GURDA, inženjer šumarstva

"Kroz dugogodišnja istraživanja ustanovilo se da je Tajan jedno zaista izuzetno područje kada govorimo o aspketu  biodiverziteta i značajnih prirodnih vrijednosti, ali osim toga Tajan nudi zaista niz turističkih mogućnosti za razvoj turističke ponude. Mi na ovom području imamo preko 300 km markiranih staza, što planinarskih što biciklističkih, oko 150 istraženih speleoloških objekata."

Borba za postanak zaštićenog područja dugo je trajala. Ovo je jedan od najmlađih spomenika prirode i jedini u Zeničko-dobojskom kantonu, koji pored prirodnih ljepota, posjeduje i druge fenomene.

DŽERALDINA MILIČEVIĆ, pomoćnica gradonačelnika Grada Zavidovići

"Dugo je trajala inicijativa na kojoj smo radili zajedno sa nevladinim sektorom i sa općinom Kakanj u cilju proglašenja upravo tog područja zaštićenim da bismo i sačuvali svo to bogatsvo, svu prirodnu ljepotu, pa čak i prirodne fenomene kojih ima nekoliko, uključujući endemske biljne i životinjske vrste i da bismo omogućili održivi razvoj tog područja, doprinijeli održivom razvoju, a naravno i razvoju turizma na našem području."

ADMIR BAJRAKTAREVIĆ, predsjednik Sportsko-naučnog kluba "Atom"

"Vidimo napredak zadnjih 10-15 godina. Prije 10-15 godina niste imali gdje spavati u Kamenici, danas se već iznajmljuju vikendice. Evo, u projektu je jedan hotel da se radi prema jezeru Mašica, imamo golf terene sa svojim smještajnim kapacitetima, tako da ide to u pravom smjeru."

Povoljan geografski položaj i pristupačnost svih dijelova ovog Spomenika prirode, pruža velike mogućnosti za rekraciju i turizam. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...