UPOZORENJA IZ HITNE POMOĆI KS: Apel građanima da paze na zdravlje

Službe hitne medicinske pomoći imaju veći broj intervencija, a ljekari upozoravaju da ovakve vremenske prilike mogu biti opasne po zdravlje.

  • Zdravlje

  • 13. Jul. 2024  

  • 0

Na vrhuncu smo toplotnog talasa koji je zahvatio region i veći dio istočne Evrope. Zbog izuzetno visokih temperatura vazduha i visokih vrijednosti UV zračenja, širom zemlje na snazi je meteoalarm. Crveno upozorenje izdato je za područje Mostara, Banjaluke, Prijedora, Bijeljine, Tuzle, Zenice, Višegrada. Narandžasto upozorenje na snazi je za područje Sarajeva, Bihaća, Livna, Foče, Trebinja. Službe hitne medicinske pomoći imaju veći broj intervencija, a ljekari upozoravaju da ovakve vremenske prilike mogu biti opasne po zdravlje.

Ovo su prizori iz centra grada koje smo zabilježili ovog vikenda. Ni toplotni val nije spriječio mnoge da provedu vrijeme na otvorenom ili se rashlade u obližnjim kafićima.

Prema prognozama, visoke temperature će nas pratiti do 17. jula. Upozorenja stručnjaka ne smijemo zanemariti. Hitna pomoć Kantona Sarajevo bilježi veći broj intervencija zbog kolapsa.

dr. DŽENITA ČARIĆ, Hitna pomoć KS

"Ljude koji su vani izloženi pretjeranom sunčevom zračenju, koji na neki način dehidriraju, ne unose tečnost. U ovom periodu, kad je toplo vrijeme, fiziološki krvni sudovi se šire. To bi značilo da fiziološki prirodno krvni pritisak je manji, tako da treba redovnu terapiju koristiti, ali i mjeriti vrijednosti pritiska, jer kad uzmete svoju terapiju, a već imate nizak pritisak, dolazi do jačeg pada pritiska i do ovih kolapsnih stanja."

Da lakše izdržimo vruće ljetne dane uz zaštitne faktore, šešire i smanjenu aktivnost važno je voditi računa kakvu hranu jedemo.

dr. DŽENITA ČARIĆ, Hitna pomoć KS

"Jako voditi računa u ovom periodu o mesu, dakle meso, majoneza, to bi bilo nešto što dodatno može dovesti do  zdravstvenih problema, u smislu stomačnih tegoba. Ono što je neophodno je pojačan unos tečnosti, ne samo vode, nego elektrolita, smanjena fizička aktivnost i, naravno, redovna terapija."

S obzirom da nas i narednih dana očekuje toplo vrijeme još jednom ćemo podsjetiti sve građane da, ukoliko to nije neophodno, ne borave na otvorenom u periodu od 10 do 17 sati. To se naročito odnosi na najosjetljivije kategorije stanovništva - djecu, starije i hronične bolesnike.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...