TAD "NA SCENU" STUPAJU NEKA NOVA PRAVILA: Kada navršite 40 godina ne pravite ove česte pogreške

Kad pređemo 40. godinu nismo stari, no to je otprilike vrijeme kada je potrebno uvesti neke nove navike. Tako ćete očuvati zdravlje i ostati vitalni i u drugom dijelu života.

  • Zdravlje

  • 14. Jul. 2024  14. Jul. 2024

  • 0

Promjene su očite jer prolazimo kroz hormonalne promjene, metabolizam se usporava, a mijenja se i način na koji tijelo proizvodi i troši energiju. Ako radite sve isto kao i do sada, rezultat može biti neočekivano nakupljanje masnih naslaga na području trbuha. Zato metabolizmu treba pomoći izbacivanjem praznih kalorija.

Smanjite unos kofeina i alkohola

Vjerojatno ste već čuli da biste trebali piti manje kave, ali upravo je sad vrijeme da to i napravite. Šalica kave na dan je dovoljna jer sve više od toga bit će previše kofeina, a to može uzrokovati nesanicu i nervozu.

Alkohol ne donosi nikakve prednosti, a može pogoršati sve već postojeće zdravstvene probleme. Također može biti izuzetno opasno ako dođe u interakciju s određenim lijekovima.

Radite vježbe snage

Mišići s godinama obično gube fleksibilnost, snagu i izdržljivost, što može imati veliki utjecaj na vašu stabilnost, ravnotežu i koordinaciju. Ne izbjegavajte vježbanje! Pogotovo koristan može biti trening snage.

Većina ljudi pogrešno misli da vježbanje i zdrav život uključuju kardio aktivnosti kao što su hodanje, trčanje ili vožnja bicikla. No nakon 40., a pogotovo 50. godine, zapravo je najbolje što može učiniti za zdravlje treniranje snage i izgradnja mišićne mase.

Pravilno se hranite

Važno je doručkovati kako biste pokrenuli metabolizam. Također se savjetuje da jedete svaka 4 sata kako biste tijelu dali dovoljno energije, što može pomoći kod topljenja kalorija.

Antioksidansi iz voća i povrća, vlakna te omega-3 masne kiseline također sada igraju važnu ulogu.

Pržena hrana, grickalice, ultraprecesuirana hrana... smanjite. Ili izbacite u potpunosti. Dokazano je da izaziva upale u organizmu i utječe na zdravlje mozga što može dovesti do demencije.  

Socijalizirajte se

Društvena izolacija i osjećaj usamljenosti glavni su rizici razvoja depresije kod starijih osoba. Također mogu povećati rizik od razvoja demencije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Istraživanja čak pokazuje da socijalna izolacija povećava šanse od rane smrti.

Zato izađite, prošetajte, nazovite prijatelje, obitelj, upišite se na neku aktivnost... Radite što vas veseli i ne dopustite da se s vremenom zatvorite u kuću. 

(Ordinacija.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...