BEZ TEŠKOG, MASNOG I PEČENOG: Spisak namirnica koje biste po ovim vrućinama trebali izbjegavati

Umjesto, naprimjer, pohavanog mesa, radije odaberite ribu ili pečenu piletinu ili puretinu.

  • Zdravlje

  • 14. Jul. 2024  14. Jul. 2024

  • 0

Toplinski val vjerovatno je najgora stvar koju vežemo za ljeto, posebno ako niste na moru ili ako kod kuće nemate bazen u kojem biste se mogli rashladiti. Ko nije na moru, dane vjerovatno provodi u zatvorenom, pod klimom ili s ventilatorom, no jeste li znali da se rashladiti možete i pomoću određenih namirnica?

Postoji cijeli spisak namirnica koje bi u vrijeme ljeta bilo dobro jesti, a u tu kategoriju spada i voće poput banana, jagoda, lubenica, kivija i marelica. Dobro je jesti i povrće poput gljiva, krastavaca, tikvica, paradajza, šparoga, zelene salate i patlidžana, ali i mliječne proizvode, poput mlijeka i jogurta, pavlake i sira.

Šta onda izbjegavati, sigurno se pitate. Za početak, za vrijeme visokih temperatura trebalo bi izbjegavati tešku, masnu i pečenu hranu. Umjesto, naprimjer, pohavanog mesa, radije odaberite ribu ili pečenu piletinu ili puretinu, uz puno povrća i salata.

Šećer bi također trebalo izbjegavati, uključujući zaslađene gazirane napitke, alkohol i kofein. Umjesto toga, ljeti je najbolje rashladiti se vodom, a umjesto slatkiša, odaberite voće, poput breskvi, marelica, lubenica ili kivija.

Velike vrućine i ljuta hrana također ne idu zajedno pa, barem dok toplinski val ne prođe, bilo bi dobro izbjegavati ljute namirnice poput luka, bijelog luka, crnog bibera, đumbira i jako začinjenih jela.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...