SITUACIJA POPRIMA NOVU DIMENZIJU: Republikanci za napad optužuju Bidena, na ispitivanje pozvan direktor Tajne službe (VIDEO)

Krv se jasno vidjela na Trumpovom uhu i licu dok su ga policajci hitno odvozili.

  • Svijet

  • 14. Jul. 2024  

  • 0

Muškarca osumnjičenog da je pucao na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa FBI je imenovao kao Thomasa Matthewa Crooksa.

Imao je 20 godina i bio je iz Bethel Parka u Pennsylvaniji, rekli su u saopćenju.

Na Trumpa je pucano tokom skupa u Pennsylvaniji, a agenti Tajne službe opkolili su bivšeg predsjednika nakon niza pucnjeva. Brzo su ga prebacili s pozornice u vozilo koje ga je čekalo, nakon čega se vratio kući u New Jersey, piše BBC.

On je "dobro" i zahvalan je službenicima za provođenje zakona, navodi se u saopćenju objavljenom na web stranici Republičkog nacionalnog odbora (RNC).

"Čuo sam fijuk, kad sam vidio krv shvatio sam šta se događa"

FBI kaže da incident tretira kao pokušaj atentata na Trumpa.

U objavi na svojoj društvenoj mreži Truth, Trump je rekao da mu je metak probio "gornji dio" desnog uha.

"Odmah sam znao da nešto nije u redu, čuo sam fijuk, pucnje i odmah osjetio metak kako para kožu", napisao je Trump. "Došlo je do velikog krvarenja, pa sam tada shvatio šta se događa."

Krv se jasno vidjela na Trumpovom uhu i licu dok su ga policajci hitno odvozili.

U saopćenju FBI-ja dodaje se da se incident tretira kao "aktivna istraga koja je u toku".

Policija Pennsylvanije kaže da nakon pucnjave više nema prijetnji.

žOsumnjičenog je na mjestu događaja ubio snajperist američke tajne službe, rekao je glasnogovornik agencije Anthony Guglielmi.

Dodao je da je u pucnjavi ubijen jedan slučajni prolaznik, a dvoje je teško povrijeđeno.

Pucano iz puške AR

Izvori iz policije rekli su za CBS News da je Crooks bio naoružan "puškom u stilu AR" i da je pucao iz zgrade udaljene nekoliko stotina metara od mjesta događaja.

Specijalni agent Kevin Rojek potvrdio je da agencija pucnjavu tretira kao pokušaj atentata.

Dodao je da Crooks nije nosio lične iskaznice i da su istražitelji koristili DNK kako bi ga službeno identificirali.

Još nisu identificirali motiv pokušaja ubistva, rekao je Rokek.

Državni podaci o glasanju pokazuju da je Crooks bio registrirani republikanac, javljaju američki mediji. Također se navodi da je donirao 15 dolara liberalnoj kampanji 2021.

Republikanski kandidat za predsjednika upravo se počeo obraćati svojim pristalicama u Butleru u Pennsylvaniji - ključnoj državi na izborima u novembru, kad su počeli pucnji.

Višestruki prasak odjeknuo je dok je Trump govorio o svom nasljedniku, predsjedniku Joeu Bidenu, i njegovoj administraciji.

Nekoliko pristalica koje su držale transparente i stajale iza Trumpa sagnulo se kad su se čuli pucnji.

Promatrači koji su razgovarali s BBC-jem rekli su da su pucnji možda došli iz jednospratnice desno od pozornice na kojoj je Trump govorio.

Intrigantne izjave svjedoka

Jedan svjedok - Greg - rekao je za BBC da je uočio osobu sumnjivog izgleda kako puže po krovu zgrade pet minuta nakon što je Trump izašao na pozornicu. Rekao je da je na tu osobu ukazao policiji.

“Imao je pušku, jasno smo ga vidjeli s puškom”, rekao je. "Pokazujemo na njega, policija je dolje i trči okolo po zemlji - mi kao 'hej čovječe, na krovu je tip s puškom', a policija nije znala šta se događa."

Tim, koji je također bio na skupu, rekao je za BBC da je čuo pucnjeve.

"Mora da je nešto udarilo u hidraulične vodove [što je uzrokovalo pad]. Vidjeli smo predsjednika Trumpa kako pada na tlo i svi su počeli padati na tlo jer je bio haos."

Warren i Debbie bili su na mjestu događaja i rekli su za BBC da su čuli najmanje četiri pucnja.

Rekli su da su oboje pali na tlo dok su agenti tajne službe prolazili kroz gomilu, vičući prisutnima da siđu. Ljudi su ostali mirni, rekli su.

Nismo mogli vjerovati da se to događa, rekao je Warren.

Debbie je rekla da je djevojčica pored njih plakala da ne želi umrijeti i govorila "kako se to nama događa?"

"To mi je slomilo srce", rekla je Debbie.

Republikanci optužuju Bidenovu retoriku

Republikanski kongresmen Ronnie Jackson rekao je za BBC da je njegov nećak povrijeđen. u pucnjavi. Zadobio je manju ranu na vratu i pružena mu je pomoć na mjestu događaja, rekao je Jackson u izjavi.

Trump je i dalje u tijesnom takmičenju s predsjednikom Bidenom, vjerovatnim demokratskim kandidatom, u ponovnoj utakmici na izborima 2020.

Političari obiju stranaka pridružili su se Bidenu u osudi očitog napada.

Bivši predsjednik Barack Obama rekao je da "apsolutno nema mjesta političkom nasilju u našoj demokraciji" i da mu je "laknulo što bivši predsjednik Trump nije ozbiljno povrijeđen".

Trumpov bivši potpredsjednik Mike Pence rekao je da se on i njegova supruga mole za njegovog bivšeg saveznika, dodajući da je pozvao "svakog Amerikanca da nam se pridruži".

Čelnik manjine u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries rekao je u izjavi: "Moje misli i molitve su s bivšim predsjednikom Trumpom. Zahvalan sam na odlučnoj reakciji organa za provođenje zakona. Amerika je demokracija. Političko nasilje bilo koje vrste nikada nije prihvatljivo.”

Britanski premijer Sir Keir Starmer predvodio je međunarodnu osudu pucnjave, rekavši da je "zgrožen šokantnim scenama na skupu predsjednika Trumpa".

"Političkom nasilju u bilo kojem obliku nema mjesta u našim društvima i moje su misli sa svim žrtvama ovog napada", rekao je u izjavi.

Trump je još uvijek spreman prihvatiti nominaciju svoje stranke za predsjednika na konvenciji u Milwaukeeju u ponedjeljak, rekli su voditelji njegove kampanje. Neki su nagađali da je bio spreman otkriti svog suparnika na skupu u Butleru.

Neki su republikanci brzo okrivili predsjednika Bidena za pucnjavu, optužujući ga da raspiruje strahove o Trumpovom mogućem povratku na dužnost.

Senator JD Vance, za kojeg se smatra da je na užem izboru za Trumpovog potpredsjedničkog kandidata, rekao je da je retorika iz Bidenove kampanje direktno dovela do ovog incidenta.

Mike Collins, republikanski kongresmen, optužio je predsjednika za "poticanje na atentat".

U međuvremenu James Comer, predsjednik moćnog odbora za nadzor Predstavničkog doma, rekao je da će pozvati direktora Tajne službe pred svoje vijeće.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...