ŠVEĐANI IMAJU GENIJALNO RJEŠENJE: Električni automobili ne služe samo za vožnju, dok su parkirani mogli bi…

 Automobili su parkirani 90 posto vremena i to je ozbiljan resurs, misle Šveđani.

  • Auto

  • 15. Jul. 2024  

  • 0

Tokom nestanka struje u Australiji 16 električnih automobila ciljano je iskorišteno za napajanje domaćinstava. Bili su opremljeni sistemom za vraćanje električne energije u mrežu. U februaru je australska prijestolnica Canberra pretrpjela nestanak struje tokom velike oluje. Znanstvenici predvođeni Šveđaninom Björnom Strömbergom na Australskom nacionalnom univerzitetu tada su bili u pripravnosti sa šesnaest automobila.

Električni automobili na jednom su lokalitetu omogućili transfer električne energije, ali da bi se pokrile potrebe cijelog grada, bilo bi potrebno 100.000 električnih automobila.

-Ovo je prvi put u povijesti da su se električni automobili ciljano koristili na ovaj način, kaže znanstvenik Björn Strömberg.

Sada on i njegovi kolege imaju flotu od 51 automobila koja je spremna uskočiti u slučaju sljedećeg nestanka struje. Ističu da je potrebno još puno istraživanja prije nego što to zaista može utjecati na opskrbu energijom. Švedski Göteborgs Energi radi na sličnom projektu. Općinska elektroenergetska kompanija surađuje s Polestarom i Volvom na korištenju električnih automobila za opskrbu strujuom tokom peopterećenja mreže. Vrhunac snage nastaje kada je elektroenergetska mreža preopterećena i košta energetske kompanije mnogo novca. Automobili su parkirani 90 posto vremena i to je ozbiljan resurs, misle Šveđani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...