NASLAGE SE BRZO TOPE: Novi preparat za mršavljenje ima nevjerovatne rezultate, bolje i od…

Pacijenti, prosječne dobi od 52 godine i prosječne težine od 110 kilograma, uglavnom su bile žene.

  • Zdravlje

  • 15. Jul. 2024  

  • 0

Lijek Mounjaro američke farmaceutske tvrtke Eli Lilly nadmašio je Novo Nordiskov Ozempic u studiji mršavljenja, otkrivajući značajne razlike. Znanstvenici su pregledali zdravstvene kartone više od 18.000 američkih pacijenata od maja 2022. do septembra 2023. godine, a rezultati tog istraživanja su objavljeni u časopisu JAMA Internal Medicine.

Pacijenti, prosječne dobi od 52 godine i prosječne težine od 110 kilograma, uglavnom su bile žene (70 posto), a 52 posto ih je imalo i dijabetes tipa 2. Oba lijeka, Mounjaro (tirzepatid) i Ozempic (semaglutid), analozi su GLP-1 koji oponašaju hormon za poticanje sitosti.

Nakon godinu dana korisnici Mounjara bili su uspješniji u mršavljenju, s gotovo 82 posto koje je postiglo smanjenje od pet posto ili više, u usporedbi sa 67 posto za Ozempic. Za smanjenje od deset posto ili više, stope su bile 62 posto nasuprot 37 posto, a za petnaest posto ili više, bile su 42 posto nasuprot 18 posto, sve u korist Mounjara.

U prosjeku, korisnici Mounjara izgubili su sedam posto više tjelesne težine od korisnika Ozempica tokom 12 mjeseci. Snažnija učinkovitost Mounjara ponovila je rezultate viđene u kliničkom ispitivanju koje je dovelo do njegovog odobrenja, ali ovo je bio prvi put da su dva lijeka testirana jedan protiv drugog.

Nuspojave su bile slične između skupina, s uobičajenim nuspojavama poput probavnih smetnji i vrtoglavice. Teški, ali rijetki događaji uključivali su opstrukciju crijeva i pankreatitis.

Mounjaro, koji je odobren 2022. godine, slijedi Ozempic, koji je dobio odobrenje 2017. godine i postigao status blockbuster lijeka.

Pretilost je, u međuvremenu i dalje globalni zdravstveni problem povezan s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i određenim vrstama raka te je skup i izazovan za liječenje, isto tako zbog načina života i genetike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...