ISPLOVILA BIZARNA JAHTA KIM JONG-UNA: Ima ogroman bazen i dva velika tobogana

Osim nje Sjeverna Koreja ima još tri luksuzna broda za krstarenje. Dužine su 50, 55 i 60 metara. Nabavljeni su 1990-ih, za vrijeme vladavine oca Kim Jong-una i prethodnika Kim Jong-ila, prije nego što su uvedene sankcije.

  • Šareni svijet

  • 15. Jul. 2024  

  • 0

Najveća od jahti sjevernokorejskog lidera nedavno je uočena izvan matične luke. Riječ je o prilično atipičnom plovilu na kojem dominiraju ogroman bazen, dva velika tobogana i dvokatni salon. Satelitske snimke Planet Labsa otkrile su kako je 80-metarska jahta sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una krajem juna i početkom jula uočena na moru, nakon što je isplovila iz Wonsana, koji se nalazi na istočnoj obali Sjeverne Koreje.

Kako je objavio Radio Free Asia, a prenosi Forbes, nije poznato je li Kim Jong-un bio na jahti, koju uz njega znaju koristiti i njegova obitelj ili važni strani gosti. Satelitska snimka s Google Mapsa prikazuje njezin neobičan tlocrt. Dominiraju dva velika tobogana i bazen poput olimpijskog, ako ne i duži.

"Čak ni Federico Fellini ne bi mogao osmisliti takvo plovilo"

S druge strane jahte nalazi se dvokatni salon. Jahtu je svojevremeno opisao talijanski kuhar Ermano Furlanis, koji ju je vidio dok je korejske kuhare učio kako pripremati pizzu. On je napisao da čak ni Federico Fellini ne bi mogao osmisliti takvo plovilo. Pratnja koju su imali čak im je rukama okrenula glave da ne bi gledali u tu "jahtu".

Osim nje Sjeverna Koreja ima još tri luksuzna broda za krstarenje. Dužine su 50, 55 i 60 metara. Nabavljeni su 1990-ih, za vrijeme vladavine oca Kim Jong-una i prethodnika Kim Jong-ila, prije nego što su uvedene sankcije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...