IMA LI PILOTA U AVIONU: Zukan Helez iznenađen, Aleksandar Goganović postupio po instrukcijama šefa stranke, a Elmedin Konaković....

-Jasno mi je i zašto u svakom problemu vide MVP, NiP i mene lično, poručio je Konaković.

  • Mini market

  • 16. Jul. 2024  16. Jul. 2024

  • 1

-Iznenadio me je zahtjev iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS da odobrimo ulazak helikoptera iz susjedne nam države Srbije, a koji je upućen prema Ministarstvu vanjskih poslova BiH te proslijeđen Ministarstvu odbrane BiH.

Oružane snage BiH su spremne da pruže pomoć svim građanima u Bosni i Hercegovini u svakom trenutku i na svakom mjestu, gdje za to postoji potreba, u skladu sa našim mogućnostima.

U skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća, Oružane snage BiH imaju obavezu pružanja pomoći civilnim organima. Oružane snage naše zemlje imaju na raspolaganju dvije posade i dva helikoptera da se angažiraju na gašenju požara te su u potpunosti spremne da izvrše svoju ustavnu i zakonsku obavezu.

Očekujem da će u skladu sa nadležnostima Ministarstvo sigurnosti BiH uputiti zahtjev te da će Predsjedništvo BiH odobriti angažovanje resursa OS BiH i na taj način djelovati sa ciljem pružanja podrške našim građanima.

Napominjem, nećemo odobriti ulazak helikoptera iz Srbije, jer Oružane snage naše zemlje raspolažu sa dvije posade i dva helikoptera sa vitlima i jedrima, kapaciteta od 1000 litara te su naši helikopteri potpuno spremni da izvrše zadatak gašenje požara.

LUD, ZBUNJEN, NEFORMALAN...

Oružane snage BiH pripadaju svima, Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i svakom drugom građaninu Bosne i Hercegovine podjednako i spremne su da služe, poručio je ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Podsjetimo, Helezov zamjenik Aleksandar Goganović očigledno je postupio po nalogu šefa stranke, poručivši kako je on spreman dati suglasnost za ulazak helikoptera iz Srbije čim stigne dopis i ministarstva vanjskih poslova BiH.

Goganović je izjavio da u njegov kabinet nije stigao dopis Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi sa izdavanjem dozvole za prelet helikoptera Republike Srbije koji bi bio angažovan na gašenju požara na području Gacka, zajedno sa helikopterom Helikopterskog servisa Republike Srpske.

"Izdao sam naređenje šefu Kabineta da odmah provjeri medijske naslove da je dopis stigao uMinistarstvo odbrane i ukoliko je akt u međuvremenu stigao, u skladu sa procedurama i zakonskim propisima, odmah sutra ću potpisati saglasnost, nakon što mi akt dostave nadležne službe“, izjavio je Goganović povodom objave ministra vanjskih poslova BiH Еlmedina Konakovića na društvenim mrežama da su iz MVP-a proslijedili dopis Ministarstvu komunikacija i transporta BiH koje izdaje dozvolu za ulazak helikoptera Srbije, uz prethodnu saglasnost Ministarstva odbrane.

Goganović kaže da Član 4. Pravilnika o odobravanju letova jasno definiše da letenje državnih aviona u zračnom prostoru BiH odobrava Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a na osnovu zatražene saglasnosti Ministarstva odbrane i odobrenja Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

"U ovakvim situacijama ne smije biti mjesta politici, moramo zaštiti ljudske živote i imovinu“, rekao je Goganović.

On dodaje da je upoznat o činjenici da je urgencija u vezi sa ovim pitanjem MVP-u dostavljena i iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

"Važno je da budemo odgovorni i da postupimo kao Sjeverna Makedonija, gdje su pri gašenju požara u pomoć pritekle helikopterske jedinice Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske i niko nije pravio problem“, poručio je Goganović.

Podsjetimo, ranije je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao kako to ministarstvo nema nadležnost u ovom slučaju.

- Ambasada Srbije zatražila je jučer notom dozvolu za ulazak helikoptera za potrebe gašenja požara u BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova je i ovu notu proslijedilo na postupanje nadležnim institucijama jer MVP NE ODOBRAVA NITI ZABRANJUJE ULAZAK.

Dopis smo proslijedili Ministarstvu komunikacija i transporta BiH koje izdaje dozvolu uz prethodnu saglasnost Ministarstva odbrane BiH.

Ako dobijemo predmetnu dozvolu istu proslijeđujemo dalje.

Situacija je ista kao i sa ulaskom vojnih kadeta za čiji ulazak je nadležna Granična policija BiH, a MVP ni u tom slučaju nema nadležnost da ODOBRI ILI ZABRANI ULAZAK.

Zašto politizira Kuštrić/SNSD i zašto su na brutalnim lažima kampanju pravili iz SDFA u slučaju ulaska vojnih kadeta meni je potpuno jasno, a jasno je i zašto to zajedno/horski rade.

Jasno mi je i zašto u svakom problemu vide MVP, NiP i mene lično.

Zato je naša obaveza da odgovaramo na laži, podvale, insinuacije i sve druge vrste spletki.

P.S.

Ispod je slika koja pokazuje kako se procedura provodi u ovom slučaju i kome se obraća MVP.

Može biti slika sljedećeg: Odrezak ulaznice i tekst

P.P.S.

Ispod su i dvije slike koje pokazuju kako su vojni kadeti u BiH ulazili na IDENTIČAN način i ranije, u vrijeme kad su vlast bili ovi koji su lagali, a i dalje lažu o nama, poručio je Konaković.

Može biti slika sljedećeg: tekst

Može biti slika sljedećeg: nacrt i tekst

Nakon što obični građanin pročita izjave Heleza, Goganovića i Konakovića, ne preostaje mu ništa drugo nego da se zapita ima li uopće pilota u avionu!?

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...