TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Kako sami možete očistiti klima-uređaj u stanu i uštedjeti novac...

Većina proizvođača preporučuje da se klima očisti jednom godišnje.

  • Šareni svijet

  • 16. Jul. 2024  

  • 0

Klima-uređaji nisu jeftini, pa je veoma važno da se redovno održavaju kako bi im se produžio radni vijek. Ljekari smatraju da je održavanje i čišćenje neophodno prije svega iz higijenskih, odnosno zdravstvenih razloga. Čišćenjem klime sprečavaju se pojava i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama.

Zbog naslaga prašine i duhanskog dima može se javiti i neprijatan miris u stanu dok kilima radi. U većim prodavnicama možete nabaviti specijalna sredstva, najčešće u vidu spreja, kojima se uređaj čisti od bakterija i gljivica, a ujedno i dezinfikuje. Ta sredstva treba koristiti pažljivo i striktno prema uputstvu jer će samo tako biti efikasna.

Unutrašnji dio klime ima filtere koje treba promijeniti ili očistiti kako je predviđeno u uputstvu. Spoljne i lako pristupačne unutrašnje plastične dijelove možete pažljivo da operete mlakom vodom u kojoj ste rastvorili neko sredstvo za čišćenje.

Ako sami skidate filtere, budite jako pažljivi jer plastične „žabice“ mogu lako puknuti. Zato najprije pročitajte uputstvo kako ne biste napravili štetu.

Održavanje se odnosi i na spoljnu jedinicu uređaja, a tu je već potrebna stručnost. Zato je najbolje da pozovete neki od servisa jer jedino majstor može da provjeri stanje plina, kompresor ili ventilator. Vaša intervencija neka ostane u domenu pranja spoljne kutije i provjere odvodnog crijeva koje može da se začepi ili presavije, pa kondenzirana voda ne može da otiče.

Većina proizvođača preporučuje da se klima očisti jednom godišnje. Za ovu uslugu majstori traže od 40 do 80 KM.

Pored redovnog pranja filtera svake godine je potrebno uraditi i godišnji servis kada se kompletno očisti i dezinfikuje spoljašnja i unutrašnja jedinica. Za servise ne treba, kao što se to obično radi, čekati neugodan miris ili lošije hlađenje ili grijanje. Najčešće servis uradi mali broj korisnika na vrijeme ne znajući ni sami koliko to šteti njima, ali i klima-uređaju.

Kako da sami očistite klimu?

Prije čišćenja svakako ugasite klimu i isključite je iz struje. Nakon toga skinite poklopac i vidjećete filtere kojima treba čišćenje. Inače, preporučljivo je čistiti ih na svaka tri mjeseca ukoliko klimu koristite cijele godine, a ako imate kućne ljubimce još češće.

Kada ste došli do filtera, odstranite sve eventualne veće objekte sa njega i potom ga operite. 

Kada ste ga detaljno oprali, filter ostavite da se osuši. Vodite računa da bude sasvim suh prije nego što ga vratite u klimu, a prije toga naravno operite i mrežicu. To možete da uradite mješavinom vode i običnog deterdženta. Kada ste to uradili, vratite sve na svoje mjesto i – to je to.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...