"ZNAČAJNO NAUČNO OTKRIĆE": Rijetka vrsta kitova isplivala na obalu Novog Zelanda

DoC je poslao genetske uzorke na Univerzitet u Aucklandu.

  • Šareni svijet

  • 16. Jul. 2024  16. Jul. 2024

  • 0

Rijetka vrsta kitova isplivala je na obalu Novog Zelanda, a zvaničnici kažu da se o takvoj vrsti "ništa ne zna".

Kit je pronađen prošle sedmice duž plaže u blizini ušća Taiari u regiji južnog ostrva Otago kada su lokalni stanovnici obavijestili Odjel za zaštitu prirode (DoC).

Dugačak je oko pet metara.

"Izgleda da je to mužjak lopatastog kita - vrste tako rijetke da se o njima ništa ne zna", naveli su iz Odjela za zaštitu prirode.

Zvaničnik DoC-a Gabe Davies rekao je da "ako se potvrdi da je riječ o ovoj vrsti kita, to će biti vrlo značajno naučno otkriće".

"Kitovi s lopatastim zubima su jedna od najslabije poznatih vrsta velikih sisara modernog doba. Od 1800-ih, samo šest uzoraka je dokumentovano širom svijeta, a svi osim jednog su bili sa Novog Zelanda. Sa naučne i konzervatorske tačke gledišta, ovo je ogromno", rekao je Davies.

DoC je poslao genetske uzorke na Univerzitet u Aucklandu.

Može proći nekoliko sedmica ili mjeseci da se DNK obradi i potvrdi konačni ID vrste, naveli su, prenosi Anadolija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...