"NEKA MARFI ODE, PA MAKAR BILO GORE": Dodik se nada ponovnoj saradnji sa Amerikom

"Pozdravljamo i očekujemo saradnju na osnovama uzajamnog poštovanja i nemešanja u unutrašnja pitanja od diplomata u BiH", poručio je Dodik.

  • Mini market

  • 16. Jul. 2024  

  • 2

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je danas nadu u ponovni početak afirmativne i dobre saradnje u postizanju napredka i stabilnosti u BiH sa dolaskom novog američkog ambasadora u Sarajevu, jer sa odlazećim Michaelom Murphyjem to, kaže, nije bilo moguće.

"Sa sadašnjim ambasadorom Michaelom Murphyjem to nije bilo moguće jer je njegov odnos bio navijački i pristrasan, na strani Bošnjaka. On je u odnose uneo nedopustiv nivo ličnog i mrzilačkog prema Srbima i Republici Srpskoj", napisao je Dodik na platformi X, očito ne shvatajući da američki ambasador ne kroji nego samo provodi politiku svoje države.

Predsjednik RS je istakao da Dejtonski mirovni sporazum spada među najvažnije međunarodne dokumente, a njegovo stvaranje i stupanje na snagu bilo je nemoguće bez posredovanja američke strane.

"Razumevanje procesa, okolnosti i specifičnih odnosa koji prate politički život u BiH ključ je podrške ukupne međunarodne zajednice za očuvanje dejtonskih principa na kojima počivaju mir, prosperitet i stabilnost u BiH i regionu.

Pozdravljamo i očekujemo saradnju na osnovama uzajamnog poštovanja i nemešanja u unutrašnja pitanja od diplomata u BiH", poručio je Dodik.

Na sajtu Bijele kuće prošle sedmice je saopšteno da je predsjednik SAD Joseph Biden predložio Douglas Jones za novog ambasadora u BiH.

Jones je, kako se navodi u zvaničnoj biografiji, karijerni diplomata koji je trenutno na funkciji zamjenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja pri američkom State Departmentu.

Zadužen je za evropsku bezbjednost uključujući NATO, OEBS i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Sjevernu Evropu, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i bezbjednost Arktika.

Jones je bio otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD pri NATO-u od avgusta 2018. do septembra 2021. godine. Radio je kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a bio je angažovan i u Sarajevu.

Diplomirao je na Bowdoin koledžu i magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Princeton.

Dobitnik je predsjedničke nagrade za zasluge, a govori hebrejski i srpsko-hrvatski, navedeno je u Jonesovoj zvaničnoj biografiji.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...