NUTRICIONISTI SAVJETUJU: Za vrijeme velikih vrućina dobro pazite šta jedete, ovo nikako nije preporučljivo…

-Odmrzavanje hrane se treba odvijati u frižideru ili pod mlazom tekuće vode, savjetovala je.

  • Zdravlje

  • 17. Jul. 2024  

  • 0

Za vrijeme velikih vrućina potrebno je pripaziti i na prehranu. Nutricionistica Ivana Sović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izjavila je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" da lako probavljiva hrana ne stvara dodatno znojenje pa je i idealna za vruće dane.

- Ona ne stvara gubitak vode i pad energije, ali isto tako, ni otežati probavu, naglašava.

Dodaje kako je baza tanjura da pola njega bude sezonsko povrće, a drugu polovicu čine lakši oblici proteina kao što je riba, morski plodovi, nisko masni mliječni proizvodi i mahunarke.

- Od ugljikohidrata preporučuju se cjelovite žitarice, proso, klip kukuruza, palenta i svemu tome dodajemo maslinovo ulje, sjemenke i orašaste plodove, rekla je.

Obavezna hidratacija tokom dana

Naglašava kako trebamo jesti više manjih obroka i paziti da zadnji obrok bude dok traje dan, a što se tiče tekućina, rekla je kako vrijedi pravilo 8 čaša dnevno, ali kako kaže, sa svakim porastom temperature, tijelo traži dodatan unos.

- Pripremite osim vode, aromatiziranu vodu, domaći ledeni čaj u koji stavite malo mineralne vode, ali ne zaboravimo na variva, hladne juhe. Bilo kakav oblik hidratacije tijekom dana, naglasila je Sović.

Dodaje kako trebamo izbjegavati količine konzumiranog alkohola, masne hrane, kao što su masni sirevi, suhomesnati proizvodi, grickalice, slatkiši. Kako kaže, pozornost je i na kofeinu, ali i unosu soli. Slušajte svoje tijelo: žedno je i traži po malo, istaknula je.

Na pitanje kako čuvati hranu, Sović je rekla kako se treba držati onog što proizvođač navodi na deklaraciji.

- Odmrzavanje hrane se treba odvijati u frižideru ili pod mlazom tekuće vode, savjetovala je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...