REAKCIJA DUŠKE JURIŠIĆ: "Užasno pogrešan potez delegacije pet zemalja Evropske unije"

"Nedopustiva je relativizacija genocida u Srebrenici. Ovaj zločin nad zločinima je sudski utvrđena činjenica", rekla je Jurišić

  • Mini market

  • 17. Jul. 2024  17. Jul. 2024

  • 5

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić oglasila se povodom toga što su predstavnici pet zemalja EU položili cvijeće na spomen obilježje u Bratuncu, gdje su ukopani vojnici vojske RS-a.

"Užasno pogrešan potez delegacije pet zemalja Evropske unije, koja je danas položila cvijeće na spomen obilježje u Bratuncu, samo pet dana nakon obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici", kazala je Jurišić.

Istakla je da niko, uključujući majke žrtava genocida u Srebrenici, ne poriče da je nevino stradalih bilo na svim stranama.

"Međutim, nedopustiva je relativizacija genocida u Srebrenici. Ovaj zločin nad zločinima je sudski utvrđena činjenica", rekla je Jurišić.

Podsjetila je evropske zvaničnike da ministri iz Republike Srpske u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine nisu pokazali tračak pristojnosti, a kamoli poštovanje prema žrtvama, glasajući protiv prijedloga da se 11. juli proglasi Danom žalosti u BiH.

Podsjetimo, jučer je na ovu vijest reagovao i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, koji je poručio kako je šokiran ovakvim činom zvaničnika Delegacije EU u BiH. 

"Potpuno sam šokiran da vidim zvaničnike Delegacije EU u BiH kako odaju počast pripadnicima vojske bosanskih Srba na 'Vojničkom groblju'. Tu je i zastava organizacije ratnih veterana bosanskih Srba odmah do velikog križa - pod krinkom "nevinih civila".

Ovdje su ukopani pojedinci koji su imali vodeću ulogu u zločinima protiv čovječnosti u proljeće i ljeto 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom", poručio je Suljagić.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...